GLEDALI SMO JE U SERIJAMA "KAMIONDŽIJE" I "POVRATAK OTIPSANIH": Ova genijalna glumica je rođena baka Nikole Đurička

Nikola Đuričko gradi karijeru u Americi, a malo je poznato da je njegova baka, takođe poznata srpska glumica

Objavljeno: 29.09.2023. 17:18h
Autor:
Nikola Đuričko, Foto: Kurir / Dragan Kadić

Nikola Đuričko, poznat srpski glumac, gradi svoju karijeru u Americi, a malo ljudi zna da mu je baka takođe bila istaknuta figura u svetu glume. Tomanija Đuričko, ostvarila je značajne uloge u više televizijskih filmova i serija, uključujući kultne naslove poput "Povratak otpisanih", "Kamiondžije" i "Vruć vetar", među mnogim drugim.

foto: Printscreen - nikoladjuricko

Tomanija Đuričko bila je udata za Đorđa Đurička, s kojim je imala sina pilota (otac Nikole Đurička) i ćerku. Nikola veruje da je upravo njegova baka Tomanija razlog zbog kojeg je odlučio da se bavi glumom. U intervjuu je Nikola Đuričko podelio da mu je baka bila izuzetno važna u formiranju njegove umetničke karijere.

foto: preentscreen/Youtube

Tomanija Đuričko je svoju glumačku karijeru započela davne 1915. godine u Francuskoj, gde je prvi put nastupila na sceni u Nici. Uprkos teškim životnim uslovima i nedostatku novca, njihova ljubav prema pozorištu je bila snažna. Tomanija je igrala u Beogradskom dramskom pozorištu tokom četiri godine, gde je doživela opšta priznanja, ali je nažalost doživela i otkaz. Umesto da odustane, nastavila je svoj put i pridružila se Narodnom pozorištu, gde je, iako je imala značajna dostignuća, često bila zapostavljena.

foto: preentscreen/Youtube

Njeno izuzetno glumačko umeće je nagrađeno 1966. godine kada je žiri filmskog festivala u Rimu dodelio prvu nagradu za žensku ulogu u filmu "Čovek sa fotografije" Vladimira Pogačića. Uprkos uspesima, Tomanija je uvek osećala strah kada bi dobila ulogu, duboko suosećajući se sa sudbinom svake žene koju je tumačila na sceni.