NA SLEDEĆI NAČIN SE PRAVE NAJZDRAVIJA JAJA: Lekari tvrde da se tako iskoriste hranljive materije, a HOLESTEROL IZBEGNE

befunkycollage22.jpg
Foto: Profimedia

Jaja su mnogima omiljeni deo doručka, ili nekog drugog obroka, a osim toga, stavljaju se u veliki broj jela, te bez njih ne možemo da zamislimo našu ishranu. Kajgana, jajne na oko, kuvana - mnošto je načina spremanja ove namirnice, ali, stručnjaci su otkrili koji je najzdraviji način.

Prema istraživanju objavljenom u The Journal od Nutrition, jaja će najbolje sačuvati svoju hranljivu vrednost ako se konzumiraju kuvana. Kuvanje jaja ujedno uništava i moguću salmonelu i podiže nivo proteina u njima za čak 40 odsto, zbog čega se i osećamo sitim.

shutterstock-126041105.jpg shutterstock-126041105.jpg
Foto: Shutterstock

Ako se jaja pripremaju u obliku omleta ili jaja na oko, što podrazumeva vrlo visoke temperature i količine ulja ili masti, smanjuje se nivo vitamina i antioksidanasa u njima, a ujedno se aktivira nivo holesterola, što povećava rizik od srčanih oboljenja.

Pomenuto istraživanje utvrdilo je i da je najbolje pripremati jaja poširanjem, što uključuje ubacivanje belanceta i žumanceta u vruću, ali ne kipuću vodu i kuvanje do 3 minuta. Pritom se preporučuje da u vodu u kojoj ćete poširati jaja nikako ne stavljate so, jer će ona uzrokovati razvodnjavanje belanceta.

Foto: Shutterstock

Jaja su dobar izvor biotina, koji je važan hranjivi sastojak koji se koristi u metabolizmu masti i šećera. Takođe je poznat kao vitamin B7 ili vitamin H.

Jedno istraživanje otkrilo je da bi ljudsko telo moglo da iskoristi 91% proteina u kuvanim jajima, u poređenju sa samo 51% u sirovim jajima. Smatra se da do ove promene prilikom varenja dolazi, jer toplota uzrokuje strukturne promene u proteinima jaja. U sirovim jajima veliki proteinska jedinjenja odvojena su jedna od drugih i spojeni su u složene, uvijene strukture. Kada su proteini kuvani, toplota prekida slabe veze koje ih drže u formi. Proteini tada stvaraju nove veze s ostalim proteinima oko sebe. Te nove veze u kuvanom jajetu lakše su za vaše telo.

Foto: Shutterstock

Dakle, kraće i manje vrele metode kuvanja uzrokuju manju oksidaciju holesterola i pomažu u zadržavanju većine hranjivih sastojaka u jajima. Iz tog razloga pečena u rerni, u obliku fritate i kuvana (tvrda ili meka) jaja mogu biti najzdravija za jelo. Ovi načini pripremanja takođe ne dodaju nikakve nepotrebne kalorije.

This browser does not support the video element.

Jaja na oko sa feta sirom Izvor: TikTok/eattastedine

Kako gotovo svi mi obožavamo da jedemo jaja spremljena na razne načine, otkrili smo koji je najzdraviji i najbolji za organizam!