KLAFUTI SA SMOKVAMA: Stari francuski desert koji se jede sa VELIKIM UŽIVANJEM, a pravi od savršenih sastojaka
Klafuti je tradicionalni francuski deset koji tako neodoljivo podseća na jesen
Autor:
Francuzi su poznati kao izuzetni gurmani, a njihovi slatkiši se prave od mnogo ukusa a vrlo malo nezdravih sastojaka. Aksenat je na interzivnom ukusu, a najbolji primer je Klafuti od smokava:
Sastojci:
- 1 l crnog vina iz Bordoa
- 470 g kristal šećera
- 14 zrelih tamnih smokava
- 1 veći štapić cimeta ili 2 manja
- 120 ml mleka
- 120 ml mlečne slatke pavlake
- 4 jajeta
- 130 g šećera
- 30 g brašna
- 30 g mlevenog badema (blanširan i oljušten)
- 1 kašika putera za podmazivanje kalupa
- oko 30 g šećera za kalup
Priprema: Sipati vino i 470 g šećera u šerpu, dodati šipke cimeta i staviti na vatru da provri i da se šećer istopi a cimet aromatizuje vino. Skloniti sa šporeta, dodati smokve, pa vratiti na šporet na vrlo laganu toplotu 20 – 30 minuta, da se poširaju u otklopljenoj šerpi, ne smeju da vriju. Isključiti i ostaviti da se hlade u vinu.
U međuvremenu pripremiti testo za klafuti. Sipati u dublji tiganj ili manju šerpu mleko i slatku pavlaku pa staviti na šporet da prokuva. U činiju razbiti jaja, dodati šećer i dobro žicom izmutiti, ali ne treba jako dugo mutiti.
Dodati brašno, pažljivo promešati pa dodati jako fino mleveni badem i promešati.
U ovu smesu usuti vruće mleko i pavlaku i promešati. Smokve, koje su se u međuvremenu ohladile da budu jedva mlake, izvaditi na tacnu na kojoj su kuhinjski ubrusi da se ocede. Vino vratiti na šporet da se dalje redukuje i da se napravi gusti sirup.
Okruglu modlu za klafuti, prečnika 26 cm, dobro namazati puterom i posuti šećerom i odole i sa strane. Smokve poređati da budu malo razdvojene jedna od druge pa pažljivo sipati smesu za klafuti između smokava tako da pokrije oko ¾ visine smokave.
Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni sa ventilatorom 15 minuta pa smanjiti na 160 stepeni i peći još 15 – 20 minuta.
Da bismo unapredili prezentaciju, svaku smokvu premazati sirupom od vina (vino u kome su se poširale smokve se naknadno ukuva do gustog sirupa), što će im dati dodatni sjaj i dodati još malo ukusa.
(Autor: Mama Buba)