KLAFUTI SA SMOKVAMA: Stari francuski desert koji se jede sa VELIKIM UŽIVANJEM, a pravi od savršenih sastojaka

Klafuti je tradicionalni francuski deset koji tako neodoljivo podseća na jesen

Objavljeno: 07.09.2023. 10:52h 10:54h
Autor:
Kako se pravi francuski desert sa smokvama?, Foto: Printscreen/youtube/ Mama Buba

Francuzi su poznati kao izuzetni gurmani, a njihovi slatkiši se prave od mnogo ukusa a vrlo malo nezdravih sastojaka. Aksenat je na interzivnom ukusu, a najbolji primer je Klafuti od smokava:

Sastojci:

  • 1 l crnog vina iz Bordoa
  • 470 g kristal šećera
  • 14 zrelih tamnih smokava
  • 1 veći štapić cimeta ili 2 manja
  • 120 ml mleka
  • 120 ml mlečne slatke pavlake
  • 4 jajeta
  • 130 g šećera
  • 30 g brašna
  • 30 g mlevenog badema (blanširan i oljušten)
  • 1 kašika putera za podmazivanje kalupa
  • oko 30 g šećera za kalup

Priprema: Sipati vino i 470 g šećera u šerpu, dodati šipke cimeta i staviti na vatru da provri i da se šećer istopi a cimet aromatizuje vino. Skloniti sa šporeta, dodati smokve, pa vratiti na šporet na vrlo laganu toplotu 20 – 30 minuta, da se poširaju u otklopljenoj šerpi, ne smeju da vriju. Isključiti i ostaviti da se hlade u vinu.

U međuvremenu pripremiti testo za klafuti. Sipati u dublji tiganj ili manju šerpu mleko i slatku pavlaku pa staviti na šporet da prokuva. U činiju razbiti jaja, dodati šećer i dobro žicom izmutiti, ali ne treba jako dugo mutiti.

Dodati brašno, pažljivo promešati pa dodati jako fino mleveni badem i promešati.

U ovu smesu usuti vruće mleko i pavlaku i promešati. Smokve, koje su se u međuvremenu ohladile da budu jedva mlake, izvaditi na tacnu na kojoj su kuhinjski ubrusi da se ocede. Vino vratiti na šporet da se dalje redukuje i da se napravi gusti sirup.

Okruglu modlu za klafuti, prečnika 26 cm, dobro namazati puterom i posuti šećerom i odole i sa strane. Smokve poređati da budu malo razdvojene jedna od druge pa pažljivo sipati smesu za klafuti između smokava tako da pokrije oko ¾ visine smokave.

Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni sa ventilatorom 15 minuta pa smanjiti na 160 stepeni i peći još 15 – 20 minuta.

Da bismo unapredili prezentaciju, svaku smokvu premazati sirupom od vina (vino u kome su se poširale smokve se naknadno ukuva do gustog sirupa), što će im dati dodatni sjaj i dodati još malo ukusa.

(Autor: Mama Buba)