GRČKA TORTA: S razlogom je zovu kraljicom među tortama! Savršena za sve svečane prilike - nećete se obrukati
Grčka torta je neprevaziđen slatkiš, a zašto - napravite pa proverite
Autor:
Potrebno za 1 koru:
- 4 belanca
- 7 kašika šećera
- 6 kašika mlevenih oraha
- 6 kašika mlevene plazme
- (ukupno vam je potrebno 3 kore, pa ovaj postupak pravljenja kore ponovite 3 puta)
Potrebno za fil 1.:
- 12 žumanaca
- 250gr šećera
- 5 kašika brašna
- 750-800ml mleka
Završni fil 2.:
- Prethodno pripremljeni krem
- 250 grama putera
- 150 grama šećera
- 100gr milka bele čokolade
- 100 gr milka noisete čokolade
- 150 gr seckanih oraha
- 150 gr mlevene plazme
Priprema: Rernu uključite na 170 stepeni Celzijusa da se greje. Razdvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutite sa šećerom penasto. U umućen šam dodajte 7 kašika plazma keksa i 7 kašika mlevenih oraha.
Sipajte u pleh i pecite. Ispečenu koru ostavite sa strane. Tako napravite još dve kore. Ukupno treba da bude 3 korice za tortu.
Umutite prvi fil, tako što ćete umutiti žumanca i šećer, a onda i brašno. U zagrejanom, ključalo mleko dodajte umućena žumanca i kuvajte ih kao puding.
Dok se žuti fil hladi, vi umutite margarin, zatim mu dodajte šećer i onda ovaj prvi žuti fil. U tako sjedinjen fil dodajte keks, orahe i crnu i belu čokoladu.
Sa dobijenim filom, filujte tortu. Premažite je ostatkom fila i dekorišite po želji.
(Autor: Deda Miletova kuhinja)