ORIJENTALNA KUHINJA
TURSKA PITA OD HLEBA KOJA SE PRAVI U JEDNOM SUDU: Savršen večera od namirnica koje imate u frižideru
Turska pita od hleba je savršena večera iz jedne posude koji bi, pri poseti ovoj orijentalnoj zemlji, bilo greh ne probati.
Autor:
Hrskavo testo, sočan nadev i aromatični začini - tursku pitu od hleba toliko je jednostavno napraviti da bi bio greh bar jednom ne prbati ovo čudo orijentalne kuhinje zbog kojeg možete iskoristiti gotovo sve omiljene namirnice iz frižidera.
Sastojci:
- 1/2 belog hleba
- 200 ml mleka
- 200 g kisele pavlake
- 5 jaja
- 150 g gauda sira
- 200 g kuvane šunke
- 2 kašičice soli
- 1/2 kašičice bibera
- svežanj svežeg bosiljka
Priprema:
Isecite hleb na kockice veličine otprilike dva centimetra pa ga stavite u duboku posudu i prelijte mlekom kako bi omekšao.
Iseckajte kuvanu šunku na sitne komadiće i narendajte 150 grama gaude. U dubljoj posudi sjedinite jaja, kiselu pavlaku, so i biber pa sve zajedno dobro promešajte. Dodajte kuvanu šunku i gaudu pa još jednom promešajte sastojke.
Pripremljeni nadjev sjedinite s hlebom i mlekom pa mešajte dok se sastojci ne povežu. Smesu stavite u pleh za pečenje pa dodajte preostalih 50 grama gaude i pecite pitu 30 minuta na 200 stepeni.
Iseckajte bosiljak i pospite ga preko pite, pričekajte da se ohladi i uživajte u svojoj turskoj poslastici od koje će mirisati cela kuhinja.
Prijatno!