Buduće mame, obratite paŽnju

Koliko trudnica sme da se ugoji do 9og meseca? Na ovo obratite pažnju

Ako ste pre trudnoće imale normalnu težinu, tokom trudnoće ne bi trebalo da dobijete više od 12 kilograma

Objavljeno: 24.08.2024. 19:00h
Autor:
Foto: Shutterstock

Drage naše buduće mame, pazite da se ne ugojite više nego što bi to trebalo! Ako ste pre trudnoće imale normalnu težinu, tokom trudnoće ne bi trebalo da dobijete više od 12 kilograma. Njih ćete nakon porođaja lako izgubiti i vratiti staru liniju, tako da za to ne treba da brinete, već je, dok se ne porodite, najvažnije da se fokusirate na zdravlje svoje bebice.

Ako ste u trudnoću ušli veoma mršavi, onda se možete ugojiti i do 16 kilograma, ali ako ste bili puniji, nastojte da ne dobijete više od deset kilograma, jer budete li se mnogo udebljali, u organizmu će početi da se gomilaju masnoća i tečnost, što može dovesti do komplikacije ili problema nakon porođaja.

foto: Shutterstock

Na samom početku trudnoće ne dobija se mnogo kilograma - u prva tri meseca u proseku samo kilogram-dva, a neke trudnice zbog čestih jutarnjih mučnina u tom periodu čak mogu i da smršaju.

U drugom tromesečju buduća majka dobije pet-šest kilograma, od čega na bebu odlazi jedan, dok u trećem tromesečju dobije četiri ili pet (beba je tada već teška od dva i po do tri i po kilograma). Neposredno pre porođaja težina uglavnom prestaje da se povećava, a pojedine trudnice tada neretko i izgube pokoji kilogram.

Zato, drage dame, da se ne biste ugojile više nego što je preporučljivo, kada mimo redovnog (umerenog) obroka budete osećali glad, razmislite o tome da li zapravo osećate žeđ, jer je veoma moguće da ste zbog hormonske neuravnoteženosti dehidrirali. Ako se ispostavi da ste ipak gladni, bolje je da pojedete neku voćku nego mastan burek, pljeskavicu ili veliku čokoladu.

Zašto je važno ne udebljati se previše

foto: Shutterstock

Istraživanja su pokazala da su debele žene sklonije rađanju beba s urođenim srčanim manama, za razliku od onih koje imaju normalnu telesnu težinu. Takođe, punačke trudnice imaju veći rizik od dobijanja dijabetesa, visokog krvnog pritiska, a mogući su i porođaj carskim rezom i obilno krvarenje.