PUNJENE KROFNE IZ RERNE S BOGATIM FILOM OD DŽEMA: Ne postoji lepši i lakši recept, a mnogo su MANJE KALORIČNE od prženih

Najbolji recept za krofne iz rerne po mišljenju iskusnih domaćica.

Objavljeno: 16.08.2023. 11:54h 12:10h
Autor:
Najbolji recept za krofne iz rerne, Foto: Printscreen Youtube / Kuhinja Valentina Mašković

Kada probate ove krofne iz rerne na one pržene u dubokom ulju ćete potpuno zaboraviti! Naime, prave se veoma jednostavno, a testo je neodoljivo mekano. Osim toga, pune su fila i mnogo su manje kalorične!

Sastojci:

  • 300 ml mleko
  • 30 gr kvasca
  • 100 ml ulja ili otopljenog putera
  • 3 žumanca
  • 2 vanil šećera
  • kora od jednog limuna
  • 4-5 kašike šećer
  • 1/4 kašičice soli
  • 500-550 gr brašno
foto: Printscreen Youtube / Kuhinja Valentina Mašković

Za punjenje:

  • 400gr džema ili neko slatko po vašem izboru

Za premazivanje:

  • Umućeni belanac sa 1 kašikom meda.

Priprema:

U činiju sipati toplo mleko, kvasac, žumance, ulje ili istopljeni puter, vanilin i običan šećer, so. Potom u smesu izrendajte koru od jednog limuna. Sve dobro izmešajte žicom i dodajte brašno, pa zamesite glatko testo.

Pospite podlogu brašnom, izvadite testo iz činije i umesite ga tako da bude mekano, ali da se ne lepi za sto. Vratite ga u posudu, prekrijte krpom i ostavite da nadođe. Potom ga istanjite, pa nekim kalupom ili čašom izdvajajte krugove i ređajte u pleh, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.

Umutite belanac i dodjate u to jednu kašiku meda, pa premažite dobijenom smesom krofne. Tako neka odstoje oko 20 minuta.

Zatim čašicom napravite udubljenje u krofnama i u njega stavite slatko od višanja ili neki džem. Ivice krofne ponovo malo premažite. Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni i pecite krofne od 15 do 20 minuta.

Možete ih uvaljati u šećer u prahu i spremne su za posluživanje!