PUNJENE KROFNE IZ RERNE S BOGATIM FILOM OD DŽEMA: Ne postoji lepši i lakši recept, a mnogo su MANJE KALORIČNE od prženih
Najbolji recept za krofne iz rerne po mišljenju iskusnih domaćica.
Autor:
Kada probate ove krofne iz rerne na one pržene u dubokom ulju ćete potpuno zaboraviti! Naime, prave se veoma jednostavno, a testo je neodoljivo mekano. Osim toga, pune su fila i mnogo su manje kalorične!
Sastojci:
- 300 ml mleko
- 30 gr kvasca
- 100 ml ulja ili otopljenog putera
- 3 žumanca
- 2 vanil šećera
- kora od jednog limuna
- 4-5 kašike šećer
- 1/4 kašičice soli
- 500-550 gr brašno
Za punjenje:
- 400gr džema ili neko slatko po vašem izboru
Za premazivanje:
- Umućeni belanac sa 1 kašikom meda.
Priprema:
U činiju sipati toplo mleko, kvasac, žumance, ulje ili istopljeni puter, vanilin i običan šećer, so. Potom u smesu izrendajte koru od jednog limuna. Sve dobro izmešajte žicom i dodajte brašno, pa zamesite glatko testo.
Pospite podlogu brašnom, izvadite testo iz činije i umesite ga tako da bude mekano, ali da se ne lepi za sto. Vratite ga u posudu, prekrijte krpom i ostavite da nadođe. Potom ga istanjite, pa nekim kalupom ili čašom izdvajajte krugove i ređajte u pleh, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Umutite belanac i dodjate u to jednu kašiku meda, pa premažite dobijenom smesom krofne. Tako neka odstoje oko 20 minuta.
Zatim čašicom napravite udubljenje u krofnama i u njega stavite slatko od višanja ili neki džem. Ivice krofne ponovo malo premažite. Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni i pecite krofne od 15 do 20 minuta.
Možete ih uvaljati u šećer u prahu i spremne su za posluživanje!