Ledeni čokoladni kolač bez jaja i brašna koji se pravi začas: Kremastiji niste jeli, a neverovatno osvežava
Recept za brzi ledeni čokoladni kolač svaka domaćica bi trebalo da ima, jer je odličan za leto, a ukusom nema koga nije osvojio!
Autor:
Brzi ledeni čokoladni kolač je prava poslastica za sva čula, posebno za ove vrele letnje dane. Pravi se vrlo lako, topi se u ustima, a neverovatno osvežava! Gotovo uvek se traži parče više, jer niko ne može da odoli fenomenalnom ukusu.
Sastojci:
- 100 g čokolade za kuvanje
- 150 g gorke tamne čokolade (70 % kakaa)
- 6 dl slatke pavlake
- 20 g šećera u prahu
- 4 kašike soka ili likera od pomorandže
- kašičica rendane kore pomorandže
- 100 g lomljene čokolade za kuvanje
Glazura:
- 150 g čokolade za kuvanje
- 90 g maslaca
Kako se priprema?
Slatku pavlaku umutite u šlag, pa umešajte šećer u prahu, sok i koru pomorandže i čokoladu otopljenu na pari.
Dobro izmešajte mikserom i umešajte lomljenu čokoladu. Smesu izlijte u kalup obložen prozirnom folijom i ostavite u zamrzivaču tri sata.
Pre nego što smesu za kolač sipate u kalup, možete ivice da obložite komadima tanke čokolade, te če poslastica izgledati još dekorativnije.
Ohlađen kolač okrenite na poslužavnik, pa ga prelijte čokoladnom glazurom koju ste pripremili tako što ste u čokoladu koju ste otopili na pari umešali omekšali maslac.
Kolač se služi dobro rashlađen, a po želji, možete pored dodati i kuglu sladoleda.