VRHUNSKI POSNI VEGANSKI RUČAK ZA SAMO 200 DINARA: Recept za domaći falafel bez prženja uz dodatak vitaminske salate
Falafel se može služiti kao glavno jelo uz dodatak različitih salata i umaka, odličan je i kao zdrava užina na poslu.
Autor:
Falafel je popularno srednjeistočno jelo koje se u celom svetu prodaje kao brza hrana, i idealna zamena za meso, zbog svog hranljivog sastava. Internet kaže da je nastao u Egiptu, a vodi se večita polemika da li je jelo arapsko ili jevrejsko.
Falafel se jede sa humusom i tahinijem, uz mnogo salate.
SASTOJCI:
- 175gr sirovih leblebija
- 1 kašičica sode bikarbone
- voda
- 1 vezica svežeg peršuna
- 3 čena belog luka
- 1 glavica crnog
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice suvog začina
- ½ kašičice aleve paprike
- ½ kašičice karija
- ½ kašičice korijandera
- ½ kašičice kima
- biber po ukusu
- 3 kašike prezli
- 100-150ml vode
VITAMINSKA SALATA:
- • paradajz
- • krastavac
- • paprika
- • peršun
- • masline
- • morska so
- • maslinovo ulje
PRIPREMA:
Sirove leblebije potopite u vodu noć pre jer moraju da odstoje od 8-12sati. Sutradan praviti falafel. Peršun iseckati na sitno, dodati sve ostale sastojke.
Zatim tu smesu ostaviti u frižideru da odstoji 1-3 sata, praviti oblik kroketa.
Pecite ih u zagrejanoj rerni nekih 15ak min na 220stepeni.
Falafel poslužite uz Tahini pastu, biljnu pavlaku ili posni majonez.