VODENIČARSKA KUKURUZNA POGAČA: Slojevi od mekog zlatnog testa, a između puna sira
Zlatna vodeničarska pogača je rastresita i sočna, preukusna. Za njenu izradu potrebno je potruditi se, ali isplati se
Autor:
Pogača od kukuruznog brašna filovana sirom, bolja je od bilo koje domaće pite.
Priprema:
- 400ml vode
- 1 jaje
- 30gr. kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2-3 kašike brašna
- 1 puna kašika putera, margarin ili mast
- 350-400gr. kukuruznog brašna
- 300gr. pšeničnog brašna + 200gr. za posipanje
- 250gr. putera, matgarina ili masti
- 200-250gr. sira
- 2 jaja
Priprema: U toplu vodu dodajte kvasac, jaje, šećer, kašiku putera, 2 kašike pšeničnog brašna. Dodajte kukuruzno brašno pa umesite testo. Dodajte pšenično brašno pa mesite tvrđe testo. Dodajte so i zamesite testo rukama.
Podelite testo na 3 do 4 jufkice i razvijte ih što tanje. Premažite maslacem i ostavite da se odmori. Tako uradite sa svim jufkicama. Jednu jufkicu rastanjite pa stavite u pleh, preko nje izmrvite sir, a onda dodajte drugu jufkicu i tako sve dok ne potrošite materijal. Na vrh stavite sir i 2 umućena jaja pa prelijte prko isečene pogače na vrh. Pecite u rerni oko pola sata na 200 stepeni Celzijusa. Jedite toplo.