KO JE PREDSEDNICA INDIJE KOJA JE DOŠLA U POSETU SRBIJI: Ono što je ONA preživela malo koja žena i majka može

U Srbiji trenutno boravi predsednica Indije Drupadi Murmu (64) - žena neverovatne karijere, ali i snage. Ono što je ona preživela malo koja žena može

Objavljeno: 08.06.2023. 09:22h
Autor:
Sve tragedije predsednice Indije, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Drupadi Murmu danas ima 64 godine i druga je žena predsednica Indije, ali ono po čemu je ona jedinstvena je to što je svojim primerom pokazala svima da ako nešto hoćeš, to onda i možeš. Jer hrabrost je presudna.

Drupadi Murmu dolazi iz malog sela Uparbeda iz plemena Santali, a godinama je radila kao učiteljica. Interesantno je da je tokom života nekoliko puta menjala ime, pa je u detinjstvu bila poznata i kao Puti Tudu, a potom kao Drupadi.

foto: Santosh Kumar/Hindustan Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bila je udata za bankarskog službenika sa kojim je dobila četvoro dece. Godinama je porodica bila izuzetno srećna, a onda su tragedije počele da se nižu jedna za drugom. Prvo joj je umrla jedna ćerka, a potom i sin Laksman koji je preminuo pod nerazjašnjenim okolnostima u dobi od 26 godina. Domaći mediji su pisali da je pronađen mrtav u krevetu.

2012. godine u saobraćajnoj nesreći je stradao njen drugi sin, da bi 2014. godine od posedica srčanog udara umro i njen muž, a zatim joj umire i brat i majka.

Drupadi sada ima samo ćerku koja radi kao bankarska službenica u Indiji.

Ipak, sve ove tragedije dale su još veću snagu Drupadi Murmu da se bori za sebe i za svoj narod.

"Ona je dokaz da žene mogu sve," reći će mnogi stanovnici Indije za svoju novu predsednicu koja je na ovoj funkciji nešto manje od godinu dana.

foto: Sankhadeep Banerjee/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia