OBAVEZNO PROBAJTE!

TRIK ZA NAJJAČE BOJE USKRŠNJIH JAJA NA PRIRODAN NAČIN: Bez grama veštačkih boja, a prelepo oslikana

Isprobajte ih i imaćete jaja u fenomenalnim nijansama na potpuno prirodan način!

Objavljeno: 13.04.2023. 10:51h 12:35h
Autor:
Foto: Profimedia

U susret Velikom petku, kada domaćice najčešće u Srbiji farbaju jaja i to najkasnije do podneva, otkrivamo vam kako da dobijete prelepe intenzivne boje potpuno prirodno! Zaboravite na sve hemikalije i zahvaljujući namirnicama koje imate u kuhinji - obojite ih na najlepši način! Bićete oduševljeni krajnjim ishodom.

foto: Shutterstock

1. CRVENA

  • Sok od višanja

Ako želite da vaša crvena jaja imaju izrazito intenzivnu boju, poslužite se sokom od višanja. Postupak je isti kao i kod lukovine - stavite jaja u šerpu, prelijte sokom od višanja, uz dodatak malo soli i sirćeta. Skuvajte jaja u soku i ostavite da se ohlade.

  • Cvekla

sok od cvekle koji vam ostane u tegli nakon što pojedete sočne plodove. Postupak je isti kao kod soka od višanja. Ako želite nežnije nijanse crvene, sok od cvekle razblažite sa malo vode.

foto: Shutterstock

LJUBIČASTA

  • cvetovi ljubičice (za tamniju nijansu)
  • crno vino
  • čaj od hibiskusa
  • sok od borovnice
  • cvetovi ljubičice sa sokom od jednog limuna (za vrlo svetlu nijansu)

Pomešajte određenu količinu ovih namirnica s kašikom alkoholnog sirćeta, dobro razmutite, pa dodajte vodu i ubacite kuvana i izbeljena jaja. Ostavite da odstoji sve dok se ne primi lepa i intenzivna boja.

PLAVA

  • Borovnica

Potrebno vam je 2 čaše zgnječenih borovnica, 2 čaše vode i 1 kašičica sirćeta. Izručite borovnice u malu posudu i sipajte preko dva čaše vode. Stavite na ringlu i ostavite da se kuva do ključanja. Pokrijte i smanjite temperaturu, nek odstoji još 10 minuta. Sklonite sa vatre, dodajte sirće i pustite da se ohladite smesa. Zatim stavite kuvana jaja u dobijenu smesu i ostavite da odstoje oko 30 minuta. Možete držati jaja i duže u smesi, sve dok ne dobijete željenu nijansu.

foto: Shutterstock

ZELENA

  • Spanać

Postupak nikad nije bio jednostavniji - samo stavite željeni broj jaja u šerpu sa hladnom vodom, kašikom soli i sirćeta, i dodate spanać. Jaja skuvajte na tihoj vatri zajedno sa spanaćem, pa ostavite da se u toj vodi potpuno ohlade. Kad ih izvadite, dobićete savršenu zelenu boju na vašim vaskršnjim jajima.

ŽUTA

  • Kurkuma

Daje neverovatno žutu nijansu! Pomešajte začin, vrelu vodu, kašiku sirćeta, malo soli. Prethodno skuvana jaja potopite u činiju sa prirodnom bojom i ostavite nekoliko sati da se boja upije. Što duže stoje, biće intenzivnija boja. Nakon toga izvadite jaja i utapkajte maramicom.

foto: Profimedia

NARANDŽASTA

Ako želite jarko narandžastu pomešajte 2 kašike sirćeta sa 250 ml vode. Staviti da se kuva dok ne provri, a zatim dodajte lukovinu i pustiti da se krčka oko 30 minuta na slaboj vatri. Za intenzivniju boju, ostaviti jaja da prenoće u ovoj boji. Za svetliju nijansu iskoristite mlevenu papriku.

ROZE

  • Cvekla

Sipajte vodu u šerpu i zagrejte do ključanja, a u međuvremenu u nju ubacite očišćenu i sitno seckanu ili rendanu cveklu, potrebno vam je oko 3 komada. Kad proključa, dodajte sirće i ostavite da se kuva poklopljeno oko pola sata. Potom izvadite cveklu rešetkastom kašikom. Potopite zatim kuvana jaja i ostavite ih unutra dok ne dostignu željenu nijansu.