PREUKUSNO!
MANČMELOU PO RECEPTU ISKUSNIH SLADOKUSACA: Dobićete nikad kremastisiji i ukusniji kolač vrlo lako i BEZ PUNO NOVCA
Mančmelou je slatkiš koji osvaja svojom vazdušastom strukturom i ukusom svakoga, zato vam donosimo recept iskusnih sladokusaca!
Autor:
Mančmelou je jedna od omiljenih poslastica, posebno mališanima, zbog zanimljive strukture, ali i fenomenlanog ukusa. Pravi se veoma lako, a za ovaj neodoljiv slatkiš vam neće biti potrebno ni mnogo novca, dok će vas pri prvom zalogaju osvojiti, te sigurno nećete moći da se zaustavite na samo jednom parčetu!
Za koricu:
- 6 žumanaca srednje veličine
- 6 kašika šećera
- 6 kašika ulja
- 6 kašika mleka
- 6 kašika brašna
- 2 kašike kakao praha
- pola kesice praška za pecivo ( oko 7 gr)
Za fil:
- 6 belanaca
- 12 kašika šećera ( 160 gr)
- plus 6 kašika šećera ( 80 gr) i 3 kašike vode
- Za preliv:
- 100 gr čokolade po želji
- 1 red tamne čokolade
- 50 ml slatke pavlake
Način pripreme:
Prvo se sprema korica tako što umutite žumanca i šećer, pa im dodate ulje i mleko. Kada ste to dobro umutili, smesi dodajete prosejano brašno i kakao, a zatim i prašak za pecivo. Umutite sve pa pečete na 180 stepeni Celzijusa.
Dok se korica peče mutite belanca za fil. Belancima dodate 12 kašika šećera i mutite dok ne dobijete čvrst šam. Zatim u 3 kašike vode dodajte 6 kašika šećera i sve to stavite u šerpicu pa na ringlu da provri oko 10 sekudni. Kada se malo prohladi dodajte ovu smesu šamu od belanaca. To će učvrstiti masu i šlag neće kliziti sa kolača.
Kada se biskvit prohladi, stavite na njega šlag. A zatim napravite čokoladni preliv tako što ćete u zagrejanu slatku pavlaku staviti čokoladu. Prohlađen preliv stavite preko kolača, pa sve ostavite u frižider da se dobro ohladi.