7 RECEPATA ZA 7 DANA U NEDELJI: Kuvana jela svaki dan od ponedeljka do nedelje - zaboravljeno, ukusno i domaće
Isprobajte nešto novo, nešto staro i tradicionalno, nešto zaboravljeno i dobićete kompletan jelovnik koji se ne zaboravlja
Autor:
Priprema jela nekada je sasvim jednostavna, a ono što je komplikovano je smisliti šta i kako kuvati. Zbog toga vam donosimo 7 predloga za 7 dana u nedelji - ručak od ponedeljka do nedelje:
Sastojci:
- 800 gr junetine
- 2 glavice crnog luka
- 200 gr šampinjona
- 2 – 3 kisela krastavčića
- 1 kašika senfa
- 3 – 4 kašike brašna
- 500 ml vode + juneća kocka za supu
- kašika peršuna
- so
- biber
- ulje
Priprema: Junetinu iseći na trake ili krupnije komade. Svaki komad uvaljati u brašno i na jačoj vatri, ne najjačoj propržiti. Izvaditi iz ulja pa u to ulje dodati sitno seckan crni luk i posoliti. Propržiti luk i dodati izrendane krastavčiće i seckane šampinjone. Razmutiti u vrućoj vodi kocku za supu, dodati meso šampinjonima, luku i krastavcima pa sve zaliti supom. Ostaviti da se lagano krčka sve dok se sos malo ne zgusne. Nije potrebno da bude gust, treba da bude redak. Poslužiti sa pireom, pirinčem ili testeninom.
2. BOSANSKI LONAC
Potrebno je:
- par krompira
- šargarepa
- sveže paprike
- paradajz
- crni luk
- praziluk
- crveni luk
- beli luk
- tikvica
- manja glavica kupusa
- sveže meso
- so
- biber
- suvi začin
- začinska paprika
- svinjska mast
Kako se priprema bosanski lonac pričitajte ovde:
3. ZAPEČENA BORANIJA
Sastojci:
- 500 gr boranije
- 1 glavica crnog luka
- 1 jaje
- 200 gr kisele pavlake
- tvrdog sira
- 1 kašičica suvog začina
- biber, so, peršun
- 50-100ml ulja
Priprema: Na malo ulja prodinstati crni luk, a potom i boraniju. Dodati malo vode i pustiti da se sve krčka. Kada se voda ukrčka, boraniju preručiti u vatrostalnu činiju. Umutiti jaja, kiselu pavlaku i začine. Preliti preko boranije i zapeći u rerni oko 30 minuta na 200 stepeni Celzijusa. Pet minuta pred kraj, narendati tvrdi sir po vrhu.
4. LAZANJE SA SPANAĆEM I SIROM
Potrebno je:
- 400 gr spanaća u briketima
- 500 gr sitnog sira
- pola kašičice soli
Bešamel sos:
- 100 ml ulja
- 2 pune kašika brašna
- 500 ml mleka
- 100 ml vode
- pola kašičice soli
- na vrh bibera
- Još: 250 gr gauda sira i 500 gr kora za lazanje
Priprema: U dublju šerpu stavite malo maslaca i spanać u briketima. Stavite na ringlu, na laganu vatru da se spanać rastopi. Dodajte malo mleka i sir, so i biber i pustite da se ukrčka. Za gustoću dodajte i malo brašna.
Napravite bešamel sos od maslaca, brašna i mleka.
U vatrostalnu činiju ređajte jednu koru za lazanje, potom fil sa sirom i spanaćem, a potom i bešamel sos. Tako dok završite filovanje 4 kore. Ostavite malo fila da prekrijete i gornju koru. Prekrijte folijom i pecite u rerni pola sata na 200 stepeni Celzijusa. Sklonite foliju pa sve zapecite još 5 minuta.
5. PROKELJ U PAVLACI
Sastojci:
- 500 gr prokelja
- 1 ravna kašika suvog začina
- pola kašičice bibera
- 100-200 gr bilo kojeg tvrdog sira koji se lepo otapa
- 500 ml neutralne pavlake
Priprema: Prokelj prokuvati u slanoj vodi. Zatim ga ocedite, pa preručite u vatrostalnu činiju. Prelijte preko neutralnu pavlaku i narendajte tvrđi sir i zapecite u rerni.
6. SIROTINJSAK PITA
Sastojci:
- 850gr brašna
- 450-500ml mlake vode
- 125ml ulja
- 1 ravna kašičica sirćeta
- maslac
- sir
- 2 jajeta
- malo mleka
Kako se sprema ova pita pogledajte na ovom linku:
7. SVADBARSKI KUPUS
Potrebno: 2 kg kiselog kupusa; 1/2 kg svinjskog mesa od plećke; 1/2 kg junećeg mesa od buta; 1/2 kg suvih, mesnatih, rebara; 1/2 kg suve, mesnate, slanine; 1 veća glavica crnog luka; 4 veća češnja belog luka; 1 puna kašika masti; 1 kašika mlevene suve paprike; biber u zrnu; lovorov list; voda.
Način na koji se priprema pogledajte ovde: