JEDNA CAKA POMAŽE DA BAKLAVA BUDE RASTRESITA I SOČNA: Recept iz stare BOSNE koji treba da zna svaka domaćica
Baklava je najednostavniji i najzahvalniji desert jer se pravi brzo i lako, a ova caka će vam pomoći da bude savršena
Autor:
Postoji jedna caka koja se primenjuje u staroj Bosni kada je spremanje baklave u pitanju. Reč je o tome da se margarin pre presipanja, tj. zalivanja baklave prvo dobro ugreje, tako da počne da "cvrči". Tim ugrejanim margarinom prelijte složenu i isečenu na romboide baklavu.
Nakon toga se baklava peče na 200 stepeni Celzijusa. Potom se vrela baklava preliva sa prohlađenom agdom u koju je izečen jedan ceo limun.
Samo ovaj način pripreme baklave će omogućiti rastresitost i sočnost ovog kolača.
Potrebno je:
- 500g gotovih kora za baklavu
- 500g oraha - pola mlevenih, pola seckanih
- 100ml ulja za premazivanje kora
- jedan ceo margarin
- za agdu: 500 grama šećera, 1 l vode i 1 limun.
Priprema: Svaku koru premazati sa malo ulja pa bogato posuti orasima i složiti do utroška materijala. Iseći na romboide i preliti ucvrčalim margarinom. Ispeći u rerni pa preliti prohlađenom adom.