MEDENA PITA SA ORASIMA: Kremast, a opet hrskav slatkiš zadovoljava sva gurmanska čula
Starinski slatkiš u novom ruhu - medena pita je kolač koji se ne zaboravlja
Autor:
Starinski recepti za kolače su nešto čemu se rado vraćamo. Tako je i sa medenom pitom:
Potrebno:
- 500 grama brašna
- 180 grama šećera
- 2 kašike meda
- 200 grama putra
- 2 jaja
- 2 kašičice sode bikarbone
- 2 kašike mleka
- 300 grama oraha
- 120 grama putra
- 80 grama šećera
- 3 kašike meda
Potrebno za fil:
- 300 ml mleka
- 2-3 kašike šećera
- 15 grama gustina
- 1 vanilin šećer
- 200 grama putera
Napravite testo od brašna, šećera, meda, sode bikarbone, jaje, putera, mleka. Sve izmešate i podelite na 2 dela. Testo zamotajte u foliju i ostavite u frižider oko 15 minuta. Nakon toga izvadite koru iz frižidera, razvaljajte je i stavite u pleh da se peče oko 15 minuta na 200 stepeni.
Drugu koru razvijte i ostavite sa strane. 300 grama oraha grubo isitnite i stavite u tiganj sa 120 grama putera i 80 grama šećera i 3 kašike meda. Ove orahe iz tiganja prelijte preko ove druge kore.
Pecite drugu koricu oko 15 minuta, dok ne dobije zlatno braon boju.
Fil pravite tako što ćete u 300 ml mleka dodati šećer i vanil šećera, dodati razmućen gustin i brašno i skuvati fil. U ohlađen fil dodajte maslac.
Prvu koru dobro natopite sa mlekom i rumom. Stavite fil, a potom koru sa orasima.