TAŠCI SA PEKMEZOM: Stari vojvođanski recept za toplo i vazdušasto testo punjeno džemom - savršen slatki doručak

Oni koji imaju bake ili majke iz Vojvodine, sigurno se često vikendom slade divnim i ukusnim tašcima sa gustim pekmezom

Objavljeno: 23.10.2022. 08:00h
Autor:
Foto: Profimedia

Vojvođanska jela su sinonim za vrhunski gurmanluk. Danas vam donosimo jedno slatko i predivno jelo:

Potrebno je:

  • 1/2 kg brašna
  • 4 jaja
  • vode (po potrebi)
  • kašičica soli

Fil: Pekmez od kajsija, šljiva ili krem od čokolade

Za posipanje: Mleveni mak, mleveni orasi ili upržena prezla i šećer po ukusu

foto: Bakina kuhinja

Priprema: Od brašna i jaja umesite testo kao za rezance. Po potrebi možete dodati vode, da testo ne bi bilo pretvrdo. Takođe, ako volite mekše testo možete smanjiti količinu jaja i dodati malo više vode.

Umešeno testo razvucite tanko ili oklagijom ili mašinom za testo. Isecite kvadrate veličine 5x5 cm (otprilike). Na svaki deo testa stavite po kašikicu pekmeza, a možete umesto pekmeza staviti i krem od čokolade.

Testo dijagonalno presavijte da dobijete trougliće, a krajeve dobro pritisnite prstima ili viljuškom kako bi se zalepili i kako fil ne bi iscurio prilikom kuvanja.

Taške kuvajte u vodi u koju ste dodali malo ulja, tako što ćete u kipuću vodu ubacivati po nekoliko komada i kada isplivaju na površinu izvadite ih rešetkastom kašikom u cetku da se dobro ocede. Nije dobro sve zajedno da kuvate jer postoji mogućnost da se taške slepe.

Oceđene taške stavite u odgovarajuću činiju i pospite ili mlevenim orasima ili makom ili prezlom koju ste upržili na malo ulja. Šećer dodajte po ukusu.