RECEPT ZA NAJBOLJE ŠNENOKLE: Desert koji su obožavale sve generacije stare Jugoslavije

Šnenokle su poslastica koja nas uvek podseti na neke srećne dane našeg detinjstva

Objavljeno: 01.10.2022. 09:00h
Autor:
Recept za šnenokle, Foto: Shutterstock

Ovaj stari desert nepravedno je zapostavljen, a sve u strahu da od njega ne napravimo "više štete nego koristi", s obzirom da je glavna namirnica za njegovu izradu jaje. Ali u ovom receptu jaja se kuvaju u mleku, pa su samim tim i termički obrađena. Stoga se ne plašite nego sebi i svojoj porodici napravite ovaj starinski slatkiš.

Sastojci:

  • 4 jaja (žumanca i belanca odvojte);
  • 100g šećera;
  • oko 2 l mleka;
  • 1,5 kašika brašna (ili gustina);
  • 1 kašičica ekstrata vanile;
  • 2 kesice vanilin šećera.

Priprema: Mutite mikserom belanca dok ne dobijete čvrstu smesu. U duboku šerpu sipajte mleko i dodajte ekstrat vanile i grejte dok ne provri. Kada mleko provri, temperaturu smanjite na najmanje, a zatim kašikom vadite umućena belanca i pažljivo ih spuštajte u vrelo mleko.

Šnenokle kuvajte po 1,5 minut sa svake strane, a zatim ih izvadite iz mleka i poređajte u činiju.

foto: Printscreen Jutjub/Simply Delicious (Jednostavno Ukusno)

Krem za šnenokle:

Žumanca umutite sa šećerom. U tu smesu dodajte gustin ili brašno i 2 kašike mleka u kome ste kuvali šnenokle. Sve dobro promešajte. Mleko u kome ste kuvali šnenokle stavite opet da vri, pa temperaturu smanjite.

Lagano dodajte smesu sa žumancima, neprestamo mešajući i sva zajedno kuvajte dok se ne zgusne. Kada se smesa zgusne, skinite je sa ringle i ostavite da se malo ohladi. Kada preliv bude prohlađen, prelijte njime šnenokle. Kolač držite u frižideru. Možete ga služiti tako što ćete odozgo narendati čokoladu ili preliti karamelom.