bakin kolač

BAKIN KOLAČ OBOŽAVAJU SVE GENERACIJE: Imamo 3 najbolja recepta - mekan kao duša, a što duže stoji to je ukusniji

Donosimo najbolji recepti za Bakin kolač.

Objavljeno: 23.08.2022. 10:30h 10:52h
Autor:
3 recepta za bakin kolač, Foto: shutterstock

Bakin kolač ili galete su omiljena poslastica svih nas. Spremale su ih sa puno ljubavi naše mame i bake po receptu koji se prenosio sa generacije na generaciju.

Ono što nam se kod ovog kolača posebno dopada jeste što se brzo pravi, preukusan je, i ostaje svež i nedelju dana. A evo i kako se priprema!

Osnovni recept za Bakin kolač

Sastojci:

- 3 jajeta

- 9 kašika šećera

- 1 vanilin šećer

- manja šoljica ulja

- 1/4 l mleka (250 ml)

- 1/2 kg brašna

- 1 prašak za pecivo

- narendana kora limuna

- kalup za galete

Priprema:

Penasto umutiti 3 belanca.

Uz stalno mućenje dodati i šećer, vanilin šećer, žumanca, ulje, mleko, limunovu koru i na kraju prašak za pecivo pomešan sa brašnom. Mutiti dok se ne dobije glatka masa.

Peći bakin kolač u aparatu za galete. Filovati ih po sopstvenom ukusu. Preliti ih čokoladom, namazati kremom ili džemom, ukrasiti šlagom ili sladoledom.

foto: Shutterstock

Bakin kolač sa čokoladom

Sastojci:

- 1/2 l mleka

- 300 g brašna

- 1/2 kašičice praška za pecivo

- 3 jaja

- 2 kašike šećera

- 1 vanilin šećer

- 100 g putera ili margarina

- 2 kašičice kakaa u prahu

- 3 kockice čokolade za kuvanje

- narendana kora limuna

- cimet po želji

Za preliv:

- 100 g čokolade

- 2 dl slatke pavlake

- kašika šećera

Priprema:

Penasto umutiti jaja i dodati šećer i vanilin šećer pa nastaviti mućenje. U smesu dodati rastopljenu čokoladu, kakao, cimet po želji i koru limuna i umutiti. U smesu sipati mleko i lagano uz stalno mešanje dodavati brašno sa praškom za pecivo.

Dobro umutiti smesu kako bi se izbegle grudvice od brašna. Na kraju dodati rastopljeni puter ili margarin i umutiti.

Peći vafle. Gotove vafle preliti čokoladnim prelivom.

Priprema čokoladnog preliva:

Ugrejati na šporetu slatku pavlaku sa šećerom. U zagrejanu slatku pavlaku dodati kockice čokolade i mešati dok se ne dobije ujednačena, glatka masa.

Skloniti sa šporeta i sačekati da se preliv ohladi. Preliti vafle.

foto: Thinkstock

Slatki bakin kolač sa makom

Sastojci:

- 150 g mlevenog maka

- 200 g brašna

- 1 kašičica praška za pecivo

- 100 g šećera

- 150 g putera

- 3 jaja

- narendana kora limuna

- malo mleka po potrebi

Priprema:

Umutiti penasto puter, jaja i šećer.

Polako, uz stalno mešanje, dodavati brašno sa praškom za pecivo, mak i na samom kraju dodati koru limuna. Ukoliko je masa pregusta u smesu dodati 1-2 kašičice mleka.

Peći u zagrejanom aparatu za galete. Filovati bakine kolače rastopljenom čokoladom i ukrasiti svežim voćem i sladoledom.

foto: shutterstock