golotinja pred detetom

DA LI JE NORMALNO DA VAS DETE VIDI BEZ ODEĆE? Profesor daje ODGOVOR na ovo osetljivo pitanje

Treba biti realan i prihvatiti da nema načina da zaobiđete temu golotinje pred vašom decom, a da stvari ne postanu lične i pomalo neugodne.

Objavljeno: 17.08.2022. 12:03h 12:25h
Autor:
Da li je u redu da vas dete vidi bez odeće, Foto: Profimedia/Ilustracija

Kupanje ili presvlačenje pred decom za mnoge roditelje je uobičajna stvar, ali u nekom uzrastu deteta svi su se zapitali da li i kada treba da se postave granice?

Deca golotinju u početku doživljavaju sa znatiželjom. I puno pitanja.

Ako vas vaše dete ugleda kako izlazite ispod tuša, možda će postavljati neka neobična pitanja: kao što su „zašto mama nema muški polni organ, a tata ima“. Potrudite se da odgovorite na ta njihova pitanja kao kada pitaju o njihovim prstima, očima ili bilo kom drugom delu tela.

Prema jednom malom istraživanju, izlaganje dece roditeljskoj "golotinji“ nije imalo štetan efekat za decu uzrasta od tri do šest godina.

foto: Profimedia/Ilustracija

Profesor kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu Pol Abramson, jedan od autora studije, kaže da nema ničeg lošeg u tome što ste nagi u prisustvu članova svoje porodice.

Ako i vama i vašoj deci odgovara osećaj slobodne golotinje, u tome nema ništa loše. Golotinja, kada se odvija u vašem domu i kad je 100 odsto neseksualna, neće traumatizovati dete, pogotovo ako su svi saglasni i ako se svi osećaju ugodno.

Deca će vam dati do znanja kada je vreme da prestanete da budete goli pred njima - obično u trenutku kada odluče da ne žele da budu goli pred vama.

Iako njegova izjava deluje umirujuće, mnogi roditelji se i dalje muče da saznaju kad bi trebalo da počnu da se "prikrivaju“ i da budu diskretniji sa decom.

foto: Profimedia/Ilustracija

Profesor Abramson predlaže sledeće smernice roditeljima o tome kako da razaznaju koje granice da postave kada je reč o golotinji u svom domu.

Naučite dete da svaka porodica ima svoja pravila o golotinji

Objasnite detetu da svaka porodica ima svoja pravila i da treba da nosi odeću uvek kada su drugi ljudi u blizini, jer gostima može da bude neprijatno.

Privatnost, a ne sramota

Jako je važno da deca shvate da biti go nije sramota, ali i da razumeju šta je privatnost. Ukoliko se vi kao roditelj osetite neprijatno da vas deca vide bez odeće, onda je vreme da to prestanete da radite.

foto: Profimedia/Ilustracija

Naučite decu da nisu sva tela ista

Treba da učimo decu od ranog uzrasta da smo po prirodi nesavršeni i da tela prolaze kroz razne promene.

Na kraju, vaše dete će biti vaš najbolji vodič, jer će pubertet biti ranjivo vreme kada deca počinju da se menjaju, a tada će možda poželeti da se sama prikriju i da ne budu mnogo otvorena po tom pitanju.