pravi se začas
ČUPAVA PITA SA VIŠNJAMA: Miriše na detinjstvo, a sve sastojke imate već kod kuće
Prhko testo u kombinciji s višnjama - idealna kombinacija.
Autor:
Čupava pita od višanja pravi se od namirnica koje sigurno već imate kod kuće. Čim probate prvi zalogaj, imaćete osećaj kao da da ste se vratili u detinjstvo i jedete bakin kolač.
Sastojci:
- 300 g brašna
- 300 g višanja
- 150 g maslaca
- 1 jaje
- 50 g šećera
- 2 kašike kisele pavlake
Priprema:
Pomešajte brašno sa šećerom, pa u to dodajte hladni maslac isečen na kockice. Mikserom ili rukama sjedinite sastojke tako da dobijete mrvičastu smesu. Dodajte jaje i kiselu pavlaku, pa zamesite testo.
Podelite ga na dva dela, zamotajte u providnu foliju, pa jednu polovinu stavite na sat vremena u frižider, a drugu u zamrživač. Izvadite testo iz frižidera, pa ga razvucite oklagijom što tanje.
Prebacite ga u kalup za pečenje, izbockajte ga viljuškom na par mesta i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni na 15 minuta. Nakon toga ga izvadite, poređajte po njemu očišćenje višnje, a zatim iz zamrživača izvadite drugu polovinu testa i narendajte odozgo preko voća. Vratite u rernu i pecite još oko 20 minuta, dok korica ne dobije lepu rumenu boju.