Melem za organizam

Zašto je dobro jesti tikvice: Borci protiv raka i odličan izvor vitamina!

Tikvice povoljno deluju na varenje, snižavaju holesterol, a zahvaljujući velikoj količini antioksidanata u njima, deluju čak i protivupalno

Objavljeno: 15.07.2014. 12:49h 13:56h
Autor:
Foto: Thinkstock

Ono što tikvice izdvaja kao idealnu namirnicu jeste niska kalorijska vrednost, a uz to su i bogate vitaminima i neophodnim nutrijentima poput vlakana.

Zajedno sa dinjama i krastavcima pripadaju porodici Cucurbitacea. Iako ima više vrsta tikvica, navikli smo na one manje, duguljaste i zelene boje.

Krastavac dijetu za skidanju suvišnih kilograma pročitajte OVDE.

Dakle, odličan su izvor vitamina A, K, B i C, mangana i kalijuma, magnezijuma, fosfora, bakra, folata i riboflavina, kao i cinka, gvožđa i kalcijuma.

Do sada su već mnoga istraživanja potvrdila da su tikvice važne za zdravlje organizma, a budući da ih možete pripremiti na bezbroj načina, šteta bi bila ne iskoristiti ih u sezoni.

Tako se pokazalo da su dobre u prevenciji raka creva, kontrolišu šećer u krvi i smanjuju apetit, a jedinjenja u njima čuvaju zdravlje vaskularnog sistema i snižavaju holesterol.

Kako da napravite napitak koji smanjuje holesterol, saznajte OVDE.

Takođe povoljno deluju na varenje. Ako ih ne možete konzumirati same u svežem obliku kao salatu, pomešajte ih sa sezonskim povrćem poput krastavaca i nećete primetiti bitnu razliku u ukusu.

Zahvaljujući antioksidansima, deluju i protivupalno, pa su odlične za suvu kožu. Možete ih čak iseći na kolutove i staviti na kožu da deluju neko vreme. Zbog visokog udela mangana, tikvica povoljno deluje na sve funkcije organizma.

Uz same tikvice, pravo otkriće mogu vam biti i njeni cvetovi, koji su vrlo delikatni i posebni. Recept za ukusnu pitu od tikvica koja se brzo priprema pogledajte OVDE.