OBIČAJI

SUTRA SU DUHOVSKE ZADUŠNICE: Evo koje običaje svaki pravoslavac mora da ispoštuje!

11. juna su Letnje ili Duhovske zadušnice, koje po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvek padaju u subotu, uoči Trojica, odnosno praznika Silaska Svetog Duha na apostole

Objavljeno: 10.06.2022. 20:40h
Autor:
Foto: Shutterstock

Iako nisu najveće zadušnice, većina pravoslavaca u subotu će posetiti groblja svojih najmilijih.

Ovaj dan je, kao i sve zadušnice, posvećen preminulim precima, a na taj dan, prema tradicionalnom običaju, obilaze se grobovi, pale sveće i služi pomen. Vernici na zadušnice upućuju molitve Bogu za milost prema upokojenima i oprost grehova koje su počinili tokom života.

U Crkvi se na zadušnice pominju i reči Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvećih bogoslova iz Četvrtog veka:

“Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih”.

Sem bogosluženja i molitve, postoje i običaji koji treba da se ispoštuju na zadušnice.

U mnogim mestima na dan zadušnica se iznosi hrana na groblje. Ta hrana se deli sa ljudima koji posećuju groblje uz pominjanje za spas duše pokojnika.

foto: Shutterstock

Za tu priliku domaćica kuće treba posebno da umesi pogaču bez kvasca. Ta pogača za zadušnice pravi se tako što se na dasku za mešenje izruči 1 kilogram prosejanog brašna, posoli se i rastvori vodom u koju je dodato malo sode bikarbone. Zatim se pogača mesi, a što se duže mesi, biće ukusnija. Pošto pogača treba da bude što tvrđa, domaćice treba da povedu računa o tome da ne koriste mnogo vode. Kada je testo umešeno, razvuče se oklagijom da bude oko 2 prsta debelo, a zatim se stavi na ringlu da zapeče malo. Potom se stavlja u pleh i peče u pećnici ili šporetu.

Na groblju se pogača deli obavezno, a uz nju neka druga hrana i slatkiši.