španski specijalitet

PAELJA SA BATAKOM I KARABATKOM: Ukusniji ručak od ovog nema! (RECEPT)

shutterstock-1349849216.jpg
Foto: Shutterstock

Paelja se može spremati i samo sa školjkama ili sa piletinom.

Sastojci:

  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 3 bataka sa karabatakom
  • so i biber
  • 1 glavica crnog luka, krupno sečen
  • 100 g graška (koristila sam ga umesto skuvanog belog pasulja)
  • 200 g zelene boranije (koristi se pljosnata zelena boranija)
  • 1/2 crvene paprike, krupno sečenee
  • 2 čena belog luka, sitno sečen
  • 1 grančica svežeg ruzmarina
  • 1 veliki zreli paradajz (oljušten pa izrendan na krupno)
  • 100 ml paradajz soka
  • 1 litar vruće pileće bistre supe
  • 300 g pirinča okruglog zrna
  • nekoliko listićaa šafrana ili kaašičica kurkume (ovo koriste samo za bojenje, količina ne utiče na ukus)
  • limun za serviranje

Paelja, klasično špansko jelo koje se u originalu najčešće sprema sa kombinacijom mesa i morskih plodova. U mojoj pojednostavljenoj verziji je samo sa piletinom… Jednostavan letnji ručak…