probajte

NAJUKUSNIJA SRPSKA TORTA: Savršena poslastica koju je kraljica Marija pravila i poklanjala siromašnoj deci! (RECEPT)

Za ljubitelje oraha nema bolje torte, a pravi se vrlo jednostavno

Objavljeno: 15.04.2022. 21:21h
Autor:
Foto: Shutterstock

Kraljica Marija Karađorđević bila je je jedna od omiljenih žena u srpskoj istoriji, između ostalog i zbog njene brige o "običnom" čoveku.

Supruga kralja Aleksandra I i majka poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra II bila je vrlo neposredna u komunikaciji s narodom. Često su je viđali kako šeta sama, i to u udobnoj obući, a navodno je bila vrlo skromna i velika humanitarka, piše Glossy.

U istoriji je ostalo zabeleženo da je kraljica Marija za praznike obavezno posećivala tadašnji Zavod za siromašnu decu, a tamo nije odlazila praznih ruku: u njima je nosila bogatu tortu sa orasima!

Torta kraljice Marije

Sastojci

Kora:

  • 7 belanaca
  • 150 grama mlevenih oraha
  • 150 grama maslaca
  • 70 grama brašna
  • 150 grama šećera
  • 1 kesica vanilin šećera

Fil:

  • 7 žumanaca
  • 150 grama šećera u prahu
  • 2 kesice vanilin šećera

Za preliv:

  • 150 grama šećera
  • 5 kašike mleka
  • 150 mlevenih oraha
  • 50 grama maslaca
  • 100 grama seckanih oraha

Priprema

Kora

Mikserom dobro umutite sneg od belanaca. U odvojenoj posudi umutit maslac koji odstojao naa sobnoj temperaturi, sa šećerom, pa im postepeno dodajte brašno, orahe i vanilin šećer. Potom ovu smesu kašikama dodajte snegu od belanaca, uz neprestano miksanje manjom brzinom.

Prelijte ovo testo u kalup za pečenje (podmazan ili obložen pek-papirom), pa pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta.

Fil

Dok se testo peče, umutite žumanca i šećer prahu s vanilin šećerom. Smanjite temperaturu rerne na 100 stepeni. Time prelijte koru, pa stavite u rernu na 15 minuta.

Preliv

Na srednjoj vatri istopite šećer i maslac, pa im dodajte mleko i na kraju mlevene orahe. Kada dobijete kompaktnu masu, njom prelijte tortu i zatim pospite mlevenim ili sitni seckanim orasima.