Ove namirnice nećete prepoznati kada ih izvadite iz zamrzivača
Oprezno sa zamrzavanjem hrane: Ovih 9 namirnica ne smete stavljati u zamrzivač
Većina namirnica trpi hladnoću zamrzivača i ona im zapravo produžava rok trajanja. Ali postoje i one kojima niske temperature ne prijaju i zapravo ih uništavaju
Izvor: Biljana Marković
Uvek treba strogo paziti kada je reč o održavanju hrane i čuvanju namirnica. U vreme kada smo stalno u žurbi, izum zvani zamrzivač je odličan. Za vreme slobodnih dana možemo pripremiti ručak za čitavu nedelju, staviti u zamrzivač i po potrebi odmrzavati, najduže do 9 meseci.
Ali, oprez! Ne sme svaka namirnica u zamrzivač! Većini namirnica godi hladnoća zamrzivača, ali, sa druge strane, neke po odmrzavanju nećete moći da prepoznate.
Evo kojim namirnicama nikako ne smete produžavati rok na ovaj način:
Zelena salata
Ako želite da vaša omiljena salata ostane hrskava, nemojte je zamrzavati. Zelenilo će na niskoj temperaturi uvenuti, postati mekano i potpuno izgubiti ukus. Najbolji način za čuvanje salate je da je oprete i osušite, a zatim staviti u frižider, umotanu u papirni ubrus, pa spakovanu u plastičnu kesu.
Zašto je dobro jesti smrznutu hranu pročitajte OVDE.
Mleko
Kada počnete da grejete mleko ono će se zgrudvati. Nemojte ni pokušavati, verujte nam da ne želite da probate takvo mleko. Ako ste mislili da ga iskoristite za pripremu obroka, možda vam to neće smetati. Kod odmrzavanja je bitno da pre korišćenja mleka pustite da odstoji nekoliko sati u frižideru.
Prženo i pohovano
Najbolji deo, onaj hrskavi masni ukus, nestaće pri zamrzavanju. Prženu hranu je zato najbolje odmah pojesti.
Jaja u ljusci
Tečnosti se pri zamrzavanju šire, pa možete da pretpostavite šta će se dogoditi kada zamrznete jaje. Ljuska će pući, a vas će dočekati ili neupotrebljiva jaja ili totalni haos u zamrzivaču.
Kako pravilno odmrznuti hranu, saznajte OVDE.
Sveže voće i povrće
Da li ste ljubitelj uvenulih krastavaca? Jednostavno, nikada ne zamrzavajte sveže voće i povrće.
Pavlaka
Pavlaka će se u zamrzivaču raspasti. Ako je umutite nakon odmrzavanja u neko jelo biće u redu, ali ako želite da jedete pavlaku samu, suzdržite se od zamrzavanja.
Jogurt
Jogurt će u zamrzivaču promeniti teksturu. I ne, nemojte misliti da ćete zamrzavanjem jogurta dobiti poslasticu koja se prodaje pod nazivom smrznuti jogurt. Dogodiće se isto što i sa pavlakom - jogurt će početi da se razdvaja i biće primenjiv samo za kuvanje.
Savete za hidijenu hrane pronađite OVDE.
Krompir
Krompir sadrži mnogo vode i pri zamrzavanju ona će se pretvoriti u kristale. Kad odmrznete krompire, dobićete gnjecavu, neupotrebljivu namirnicu.
Kačkavalj
Ovo je dugotrajna namirnica koja je često bolja kad odstoji, pa nema potrebe da ga mučite zamrzavanjem. Šta više, ako ga stavite u zamrzivač, dobićete nejestiv proizvod. Kačkavalj iz zamrzivača će se drobiti, iskristalizovati i promeniti svoju strukturu.