probajte
TART OD PEKAN ORAHA: Najsavršeniji dezert kojem niko ne može da odoli! (RECEPT)
Mirisna peciva su odličan način da obradujete sebe i svoje najmilije, a budući da nam se vratilo hladno zimsko vreme, idealan je trenutak za uključite rernu i pripremite jednu ukusnu finu poslasticu, koja će savršeno ići uz kafu ili čaj.
Autor:
U pitanju je prhki, slasni tart od pekan oraha, koji se brzo sprema i koji garantuje potpuni užitak. Ne samo da će se kućom širiti opojni aromatični miris dok ga budete pekli, već će u njemu zasigurno uživati svi oni koje ga budu probali. Znamo da vam voda već ide na usta, zato odmah prelazimo na recept!
Sastojci:
- 150 g brašna
- 1 jaje
- 100 g maslaca
- 30 g šećera
- 5 g praška za pecivo
- soli po ukusu
Za fil:
- 100 g maslaca
- 50 g neutralne pavlake
- 2 kašike meda
- 100 g šećera
- 40 ml vode
- 200 g pekan oraha
Priprema:
U činiji pomešajte brašno, so, prašak za pecivo i šećer. Dodajte puter, pa sve rukama pomešajte dok ne dobijete mrvice. Dodajte jaje i zamesite testo, pa ga stavite u frižider da se hladi 30 minuta.
Da biste pripremili fil, prepecite pekan orahe u rerni 10 minuta na 180 stepeni.
U dubokoj šerpi pomešajte šećer, vodu i med. Ostavite na jakoj vatri i nastavite da mešate, sve dok ne dobije finu boju karamela.
U drugoj šerpici zagrejte pavlaku do ključanja.
Gotov karamel sklonite sa vatre, dodajte komadiće putera i mešajte dok se ne rastvori.
Pažljivo sipajte vrelu pavlaku, promešajte, dodajte pekan orahe i ponovo promešajte.
Ohlađeno testo tanko rasklagijajte, pa stavite u posudu za pečenje, ne zaboravljajući da probušite rupice. Odozgo stavite izgužvan papir za pečenje i neki teret u vidu pirinča ili pasulja, kako se testo ne bi podiglo, pa stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni 20 minuta.
Izvadite iz rerne, sklonite teret, pa ostavite malo da se ohladi.
Ohlađenu mešavinu sa pekan orasima kašikom nanesite na podlogu od prhkog testa, ravnomerno rasporedite svuda i ostavite da se dobro ohladi, pa ukrasite celim pekan orasima i, po želji, poslužite uz kuglu sladoleda od vanile.
Prijatno!