ovo morate da probate!
KAPREZE TORTA: Omiljena poslastica italijana sa Kaprija! (RECEPT)
Nekako je živopisno ostrvo Kapri na jugu Italije savršeno lepo. Pored prirode, mora, stabala limuna i pomorandži, cvetova raznovrsnih boja, slatkog života, kapri sandala, podario nam je i kolač pod nazivom torta kapreze.
Autor:
Napravljena je upravo od badema kojih u toj regiji ima u izobilju, korice pomorandže kojih takođe ima i naravno čokolade. Zanimljivo je da u ovu tortu ne stavljamo brašno, već nam za to služi samleveni badem. Pored ove tamne verzije torte kapreze postoji i žuta verzija sa limunom.
Hrskava je spolja, a sočna unutra, svaki zalogaj torte kapreze daje jedinstveno savršenu kombinaciju slatkoće i gorčine, još se pri tome osete komadići samlevenog badema. Da biste osetili dah Kaprija dovoljno je da sami napravite tortu, verujemo da ćete biti oduševljeni ovim desertom.
Sastojci:
- 150g mlevenih badema
- 125g šećera u prahu
- 3 jaja
- 125g putera
- 150g crne čokolade
- naribana korica pomorandže
- so
- šećer u prahu za posipanje
- opciono 2-3 kašike amareta (liker)
Priprema:
Čokoladu usitniti na kockice, staviti je u posudu i preko čokolade dodati puter, neka se tope na laganoj vatri. Zatim posebno umuiti belanca i žumanca. U belanca dodati so i pola količine šećera, umutiti čvrsti šne, u žumanca dodato ostatak šećera kao i narendanu koricu pomoradže, penasto umutiti. Sada ćemo lagano sjediniti čokoladu i žumanca, dodajući kašiku po kašiku, kada je to gotovo, dodati mlevene bademe, smesu lepo sjediniti, nakon toga dodati opet lagano šne od belanaca kako bi sve sjedinili i napravili glatku smesu za tortu.
U okruli pleh, staviti papir za pečenje, sipati čokoladnu smesu i staviti da se peče pola sata na 180C, naravno u prethodno zagrejanz rernu. Kada se torta malo prohladi, obilato je posuti šećerom u prahu. Služiti još toplu, kugla sladoleda od vanile doprinosi savršenstvu.
Napomena: može se dodati i neka količina mlevenog lešnika.Može se posuti i gorkim kakaom.
Uživajte!