ZA PRAVE GURMANE
RUČAK ZA DANAS: Sočne ćufte u bećar sosu! (RECEPT)
Uz pire krompir ili makarone se odlično slažu
Autor:
Potrebni sastojci:
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 paprike
- 2 paradajza
- so, biber
- suvi začini: origano, bosiljak, majčina dušica
- 1/2kg junećeg mlevenog mesa
- 1 jaje
- 1 crni luk, sitno seckan
- 1 čen belog luka
- 2 kašike prezli
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 ravne kašičice soli, biber
- sjenički ili feta sir
Priprema:
Sitno iseckati crni i beli luk, pa propržiti na zagrejanom maslinovom ulju. Potom dodati opranu, od semenki očišćenu papriku i iseckanu na manje kocke. Kratko propržiti, pa dodati opran, očišćen i na kocke isečen paradajz. Posoliti, pa smanjiti na srednju temperaturu, poklopiti i dinstati 15-20 minuta.
Za to vreme, staviti mleveno meso u činiju, dodati jaje, crni luk, sitno seckan ili pasiran beli luk, prezlu, maslinovo ulje, so i biber, pa dobro izmešati i mesiti dok se ne dobije ravnomerna smesa. Odvajati jednake količine smese, blago je poravnati, pa u sredinu utisnuti kockicu sira, obmotati meso i formirati ćuftu. Ponoviti postupak dok ima mesa.
Kada je povrće već dinstano, štapnim mikserom ga ovlaš propasirati (da se ne pretvori u kašu, već da ostane i sitnih parčadi), potom ga pobiberiti i umešati suve začine.
U pekač usuti pripremljen sos. Odozgo poslagati formirane ćufte. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 200 stepeni 45 minuta.
Prijatno!