ZA PRAVE GURMANE

RUČAK ZA DANAS: Sočne ćufte u bećar sosu! (RECEPT)

Uz pire krompir ili makarone se odlično slažu

Objavljeno: 15.02.2022. 11:43h
Autor:
Foto: Shutterstock

Potrebni sastojci:

  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 paprike
  • 2 paradajza
  • so, biber
  • suvi začini: origano, bosiljak, majčina dušica
  • 1/2kg junećeg mlevenog mesa
  • 1 jaje
  • 1 crni luk, sitno seckan
  • 1 čen belog luka
  • 2 kašike prezli
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 ravne kašičice soli, biber
  • sjenički ili feta sir
foto: Shutterstock

Priprema:

Sitno iseckati crni i beli luk, pa propržiti na zagrejanom maslinovom ulju. Potom dodati opranu, od semenki očišćenu papriku i iseckanu na manje kocke. Kratko propržiti, pa dodati opran, očišćen i na kocke isečen paradajz. Posoliti, pa smanjiti na srednju temperaturu, poklopiti i dinstati 15-20 minuta.

Za to vreme, staviti mleveno meso u činiju, dodati jaje, crni luk, sitno seckan ili pasiran beli luk, prezlu, maslinovo ulje, so i biber, pa dobro izmešati i mesiti dok se ne dobije ravnomerna smesa. Odvajati jednake količine smese, blago je poravnati, pa u sredinu utisnuti kockicu sira, obmotati meso i formirati ćuftu. Ponoviti postupak dok ima mesa.

Kada je povrće već dinstano, štapnim mikserom ga ovlaš propasirati (da se ne pretvori u kašu, već da ostane i sitnih parčadi), potom ga pobiberiti i umešati suve začine.

U pekač usuti pripremljen sos. Odozgo poslagati formirane ćufte. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 200 stepeni 45 minuta.

Prijatno!