Korisno znati

4 iznenađujuća razloga za loš zadah!

Sušeno voće nije samo prepuno šećera koji je pogodan za razvoj bakterija već obiluje i netopivim vlaknima celuloze koja ostaju među zubima i nakupljaju šećer

Objavljeno: 05.06.2014. 20:44h 12:32h
Foto: Shutterstock

Loš zadah nas asocira na lošu higijenu ili konzumiranje luka. Međutim, uzročnici tog neugodnog mirisa mogu biti i neke druge namirnice, pa čak i neke koje koristite misleći da ćete time prikriti loš zadah iz usta.

Alkohol U ovom slučaju se ne misli na "alkoholni zadah" jer ste izašli s društvom i popili koju čašicu više. "Osim što je loš za mozak i telo, loše utiče i na zadah jer sputava proizvodnju pljuvačke", pojašnjava stomatolog Džesika Imeri. Pljuvačka je, naime, puna prirodnih enzima koji razgrađuju i ispiraju smrdljive bakterije. Stoga, jedan gutljaj alkohola previše, može pogoršati zadah.

OVDE pročitajte više o zdravstvenim problemima o kojima se ne priča, a trebalo bi.

Žvakaće gume s pepermintom

"Mnogi posežu za žvakaćom gumom sa ukusom peperminta kako bi prikrili loš zadah. No, u tome je više štete nego koristi. Većina ih sadrži šećer koji je hrana za bakterije, te ispuštaju štetne spojeve sumpora", kaže Džesika. Ukoliko ste u nedoumici i potrebno vam je brzinsko rešenje, birajte onda one proizvode koji ne sadrže šećer. "Ne zaboravite da i njima samo trenutno maskirate loš zadah, ali barem nećete izazvati veću štetu", dodaje stomatolog.

Meso Ukoliko jedete meso u umerenim količinama, ne treba da vas zabrinjava mogućnost lošeg zadaha. Međutim, unesete li previše proteina u organizam, tada bi mogao da nastane problem. Kada vaše telo dobije više proteina nego što mu je potrebno, ono ih odmah pretvara u ugljene hidrate kako bi dobilo energiju. Jedan od nusproizvoda tog procesa je amonijak koji može da isparava kroz usta i vaš zadah učini nepodnošljivim.

OVDE pročitajte kako da se rešite lošeg zadaha.

Sušeno voće Sušeno voće nije samo prepuno šećera koji je pogodan za razvoj bakterija već obiluje i netopivim vlaknima celuloze koja ostaju među zubima i nakupljaju šećer. Džesika savetuje da ukoliko ne možete bez sušenog voća, obavezno ponesete konac za čišćenje zuba kako biste uklonili vlakna pre nego što se nagomilaju bakterije.