saznajte više

PUNI VITAMINA, NE KVARE DIJETU: Ovih 10 sireva možete da jedete bez griže savesti!

Namirnica o kojoj će danas detaljno biti reči dragocena je u ishrani, jer je bogata proteinima i važnim vitaminima, a ukus je nesporan. Sa druge strane, dobro je znati koji sirevi odgovaraju našim potrebama, jer nije baš svakome preporučljivo masno i slasno parče na tanjiru.

Objavljeno: 03.12.2021. 09:56h
Autor:
Foto: Shutterstock

Sveži artikli poput onog iz španske regije Burgos, kvarka ili krem sira odlična su užina pre ili posle vežbanja, zatim večera, ili dodatak salati, dok se mogu služiti i samostalno uz sveže ili suvo voće, ili semenke. Ovde je važno napomenuti i to da su odlični i za imuni sistem.

Parmezan i slični tvrdi sirevi dobri su za osobe kojima smeta laktoza, a poznato je da se odlično slažu uz grožđe, smokve, a mogu i da se narendaju preko paste. Sirevima koji se tope nećemo posvetiti puno pažnje, jer nam je danas akcenat na onim koji sadrže malo masnoće, a puno proteina.

1. Vurda

Bilo da je jedete samostalno, uz malo meda ili voća, vurda je zasitna i poželjna ukoliko ste na dijeti, i sadrži kalcijum i vitamine.

2. Mocarela

foto: Shutterstock

Ovaj sir može se konzumirati povremeno, jer je niskokaloričan, i odličan kao dodatak salati i jelima. Njegova prednost je doprinos lakšem varenju.

3. Svež sir

O njemu smo već pisali u uvodnom delu, tako da znate šta vam je činiti nakon povratka iz teretane.

4. Krem sir

Za njega se smatra da ubrzava metabolizam, jer sadrži proteine i više puta spomenuti kalcijum.

5. Feta sir

foto: Thinkstock

Feta je raznovrsna u jelovniku, a ukoliko se koristi umereno doprinosi dobrom zdravlju, zbog vitamina i minerala.

6. Parmezan

Kao što smo već naglasili, parmezan je nezamenljiv po ukusu, ali sa merom, serviran u komadićima ili narendan.

7. Čedar

Ova vrsta sira pogodna je za osobe koje ne podnose prisustvo laktoze u mlečnim proizvodima, jer je zastupljena u maloj meri. Između ostalog u sebi ima i vitamin A.

8. Panela sir

Procenat masnoća u parčetu ovog sira ne prelazi brojku 20, a može se jesti i kao desert.

9. Kozji sir

foto: Shutterstock

Ovaj sir ima probiotsko dejstvo, i donosi mali unos zasićenih masti. Može se konzumirati uz salatu ili parče hleba.

10. Kvark

Kao zamena za jogurt veruje se da je ovo možda i najlaganija varijanta, zbog malog prisustva masti.