Šta je crni kim i kako su ga nekad koristili

Ova biljka koristila se još u drevnom Egiptu, kao začin, ali i kao lek za mnoge bolesti...

Objavljeno: 20.10.2021. 18:21h 13:03h
Autor:
Foto: Shutterstock

Kim je samonikla biljka, mada se u poslednje vreme sve više gaji u vrtovima i na njivama. Pre svega spada u začinske biljke, međutim ima višestruka lekovita svojstva, pogotovo crni kim (Nigella sativa)

Crni kim prirodno raste u istočnim i toplim zemljama, naročito u Egiptu, Siriji i Indiji. Postoje zapisi u kojima se jasno može videti da je veoma često korišćen u staroj egipatskoj medicini. Egipatski faraoni upotrebljavali su ga kao začin za jela i za lečenje mnogih bolesti, upala, alergija, poremećaja metabolizma, zastoja mokraće, protiv depresije. Interesantan je podatak da je jedna boca ulja crnog kima pronađena u grobnici faraona Tutankamona.

Ulje crnog kima

Najznačajniji proizvod crnog kima je ulje, koje u sebi sadrži stotinak aktivnih supstanci. Dobija se od zrelih semenki, hladnim ceđenjem. Ovo ulje sadrži nigellon koji širi bronhije i opušta mišiće i thymochinon koji snižava holesterol, podstiče lučenje žuči i olakšava varenje hrane.

(Stil.kurir.rs)