Trudnice, razmislite dobro
Još jedan razlog da jedete što više povrća u trudnoći
Ukoliko želite da vaše dete voli povrće, jedite ga što više u trudnoći, kako kažu stručnjaci
Izvor: Kristina Vidić
O značaju svakodnevnog unošenja povrća u organizam već je poznato. Osim što je dobro za zdravlje, stručnjaci ukazuju i na to da ono što majka jede u trudnoći (kao i u periodu dojenja) utiče na ukus koji će beba kasnije imati. Dakle, trudnice osim zbog zdravlja i pravilnog razvoja, kako svog, tako i bebinog, treba i o ovoj činjenici da razmišljaju kada biraju namirnice za svakodnevnu ishranu. Prema rečima stručnjaka, fetus do trećeg trimestra već oseća ukuse koji iz majčinog obroka stižu u amnionsku tečnost.
U prilog ovoj tezi idu podaci istraživanja koje su sproveli naučnici iz američkog istraživačkog centra Monel. Podelili su žene u 3 grupe. Prva grupa je pila sok od šargarepe svaki dan tokom trudnoće. Žene iz druge grupe pile su sok za vreme dojenja, dok ga treća grupa uopšte nije pila. Kada su njihova deca počela da jedu čvrstu hranu, istraživači su im žitarice mešali sa sokom od šargarepe ili vodom. Rezultat je bio interesantan: pokazalo se da su bebe majki koje su tokom trudnoće ili dojenja unosile sok od šargarepe sa većim apetitom jele kašu, odnosno žitarice sa šargarepom, od onih beba čije ga majke nisu konzumirale.
Dakle, naučite vaše dete da voli povrće, kao i drugu zdravu hranu, dok je još u stomaku.