BOLJEH HLEBA NEMA!
PRAVI SE VEĆ 3 VEKA, TRAJE CELU NEDELJU: Cipovka je tradicionalni vojvođanski hleb, koji se "smeje na mesec"!(RECEPT)
Stari vojvođanski specijalitet, koji, nažalost, lagano nestaje sa trepeza...
Autor:
Tradicionalni vojvođanski hleb za celu nedelju, stara dobra cipovka, danas se mesi u vrlo malo mesta u Vojvodini.
Karakterističan hleb ovog podneblja poetično nazivaju i “hlebom koji se smeje na mesec”.
Za razliku od današnjih vekni, cipovka je bivala teška od 3 do 5kg, a negde je pravljena i do 12kg. Hleb se pravio samo u Vojvodini i nigde više u svetu i ima istoriju dugu više od 300 godina.
Njegov miris, karameliziranu koricu i kiselkast ukus dobro pamte generacije koje su odrastale pre nego što je pekarska industrija uzela primat i istisnula iz upotrebe taj “beli hleb” koji se isključivo ručno mesi i peče u takozvanim turskim pećima.
- 500 g mekog brašna tip 500,
- 2,5 dl mlake vode,
- 10-20 g svežeg kvasca,
- 1 kašičica soli i
- 1 kašičica masti
Ostavite na sobnoj temperaturi petnaestak minuta. Sada ponovo treba mesiti testo “prevrtanjem“ . Oblikujte kuglu i stavite je u podmazan pleh. Cipovka treba da se odmara oko sat vremena. Rernu zagrejte na maksimum.