PROBAJTE

DOMAĆI KVASAC: Testo koje narasta kao ludo! (RECEPT)

Koliko puta vam se desilo da taman što se spremite da napravite omiljenu pogaču ili drugu poslasticu i shvatite da nemate kvasac u kući. Ne brinite, ne morate da idete do radnje iz udobnosti doma, možete ga napraviti i sami i uvek biti spremni za omiljene recepte.

Objavljeno: 20.09.2021. 13:28h
Autor:
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 šolja brašna
  • 1 šolja mlake vode
  • Veća staklena tegla ili neki sud u kome ćete kultivisati kvasac. Nije poželjno da bude od plastike.
  • 1 kašika šećera
foto: Shutterstock

Priprema:

  • Pomešajte sve sastojke u glatku masu, pokriti gazom ili folijom i ostavite na toplom, samo vodite računa da nije na direktnoj toploti, jer to ubija kvasac.
  • Proces fermentacije traje od 3-7 dana u zavisnosti koje ste brašno koristili i da li se dodali šećer.
  • Gotovo je kada s pojave mehurići na njemu i kada osetite poznat miris vrenja.
  • Za jedan kilogram brašna biće vam potrebno oko dve šolje domaćeg kvasca.
  • Ako želite da imate kvasac pri ruci svakog dana, možete u teglu sa domaćim kvascem, svaki dan dodavati po pola šolje mlake vode i brašna.
  • Tako ćete ga hraniti svaki dan i imaćete konstantnu proizvodnju.
  • Tada treba da mešate masu nakon dodavanja, pa koristite silikonsku ili drvenu varjaču.