PROBAJTE
DOMAĆI KVASAC: Testo koje narasta kao ludo! (RECEPT)
Koliko puta vam se desilo da taman što se spremite da napravite omiljenu pogaču ili drugu poslasticu i shvatite da nemate kvasac u kući. Ne brinite, ne morate da idete do radnje iz udobnosti doma, možete ga napraviti i sami i uvek biti spremni za omiljene recepte.
Objavljeno: 20.09.2021. 13:28h
Autor:
Autor:
Sastojci:
- 1 šolja brašna
- 1 šolja mlake vode
- Veća staklena tegla ili neki sud u kome ćete kultivisati kvasac. Nije poželjno da bude od plastike.
- 1 kašika šećera
Priprema:
- Pomešajte sve sastojke u glatku masu, pokriti gazom ili folijom i ostavite na toplom, samo vodite računa da nije na direktnoj toploti, jer to ubija kvasac.
- Proces fermentacije traje od 3-7 dana u zavisnosti koje ste brašno koristili i da li se dodali šećer.
- Gotovo je kada s pojave mehurići na njemu i kada osetite poznat miris vrenja.
- Za jedan kilogram brašna biće vam potrebno oko dve šolje domaćeg kvasca.
- Ako želite da imate kvasac pri ruci svakog dana, možete u teglu sa domaćim kvascem, svaki dan dodavati po pola šolje mlake vode i brašna.
- Tako ćete ga hraniti svaki dan i imaćete konstantnu proizvodnju.
- Tada treba da mešate masu nakon dodavanja, pa koristite silikonsku ili drvenu varjaču.
( Stil/Novosti.rs )