OVO MORATE DA PROBATE!

SMOKVE SA ČIA PUDINGOM: Preukusan obrok prepun gvožđa i antioksidanasa! (RECEPT)

Čia semenke su odličan izbor za zdrav obrok ili užinu ako vodite računa o uravnoteženoj ishrani. Semenke pomažu našem organizmu kao izvor gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, ali i sadržajem važnih antioksidanasa.

Objavljeno: 14.09.2021. 11:58h 12:01h
Autor:
Foto: Shutterstock

Najviše će vas obradovati činjenica da ovaj lagani desert ne morate kuvati. Potrebne su čia semenke, neko biljno mleko poput sojinog, bademovog, kokosovog i sezonsko voće.

Ali za pripremu čia pudinga pored navedenog u obzir dolaze i drugi sastojci, jogurt i kravlje mleko, čokolada, kakao, orašasti plodovi, suvo voće, banana, kikiriki puter.

Čia semenke su odličan izbor za zdrav obrok ili užinu ako vodite računa o uravnoteženoj ishrani. Semenke pomažu našem organizmu kao izvor gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, ali i sadržajem važnih antioksidanasa.

Najviše će vas obradovati činjenica da ovaj lagani desert ne morate kuvati. Potrebne su čia semenke, neko biljno mleko poput sojinog, bademovog, kokosovog i sezonsko voće.

Ali za pripremu čia pudinga pored navedenog u obzir dolaze i drugi sastojci, jogurt i kravlje mleko, čokolada, kakao, orašasti plodovi, suvo voće, banana, kikiriki puter.

Ovako pripremljen obrok u teglici možete poneti i na posao. U našem slučaju koristimo smokve kao prirodni zaslađivač.

Čia semenke su za kratko vreme stekle veliku popularnost i obožavatelje, pa se iskreno nadamo da ćete ih uvrstiti u ishranu.

Šta nam je sve potrebno:

  • 300ml bademovog mleka,
  • 50g čia semenki
  • 1-2 kašike malteksa (ukoliko volite slađe)
  • nekoliko ovsenih keksića ili samo pahuljice
  • 100g smokava
  • 100g voća za dekoraciju

Način pripreme:

Smokve oprati i iseći na kolutove.Pomešati čia semenke sa mlekom i zaslađivačem u posebnoj posudi i dobro promešati.Keksiće izmrviti, pa složiti na dno posude, sipati malo mleka sa semenkama.Uz zid tegle poređati smokve, pa ponovo naliti mleko.Posudu sa čia pudingom ostaviti u frižider na nekoliko sati ili preko noći.Na vrh staviti voće za dekoraciju. Desert poslužiti hladan.Smesa se može izliti u više malih posudice za posluživanje.

Prijatno!