probajte
NAOPAKI GULAŠ OD JUNETINE: Pravi se lako, meso se topi u ustima! (RECEPT)
Za razliku od većine drugih junaćih gulaša, meso se prvo kuva, a tek onda prepeče. Svilenkastu teksturu mu, pak, daje puter od kikirikija.
Autor:
Da li ste ikada čuli ili probali Maafe? Reč je o zapadnoafričkom začinjenom gulašu s junetinom, batatom, šargarepama i kikirikijem. Priprema se u jednom loncu, a janukusniji je kada se posluži s belim pirinčom. Maafe je neverovatno popularan u zapadnoj Africi, a najviše u Senegalu. Svako domaćinstvo ima svoj recept i trik za pripremu najukusnije verzije. Za razliku od većine drugih junaćih gulaša, meso se prvo kuva, a tek onda prepeče. Svilenu teksturu mu, pak, daje puter od kikirikija. Lako se priprema i kod kuće. Evo što vam je sve potrebno:
Sastojci:
- 1 kg junetine
- 1 l mesnog bujona
- 300 g batata
- 300 g šargarepe
- 125 ml putera od kikirikija
- 2 paradajza
- 1 luk
- 3-4 češnja belog luka
- 2-3 kašičice peršina
- 1 čili papričica
- 1 kaščica dimljene paprike u prahu
- so i biber po želji
- biljno ulje za dinstanje
Priprema:
1. U velikom loncu ulijte bujon i junetinu iseckanu na kockice pa skuvajte sve zajedno dok meso dok ne omekša. Posolite i pobiberite po želji. 2. U drugom loncu zagrejte malo ulja, pa na njemu prepržite skuvane komadiće mesa (koje ste ocedili od supe) dok ne dobiju smeđu koricu. Uklonite meso iz lonca, a bujon ostavite sa strane za kasnije. 3. Na preostaloj masnoći u loncu propržite polovinu luka dok ne omekša. 4. U blenderu izmiksajte pardajz pola luka, beli luk i peršin, pa smesu prelijte preko dinstanog luka, zajedno s iseckanog čili papričicom i ostalim začinima. Dinstajte sve zajedno oko sedam do deset minuta da se ukusi ne sjedine.
5. Prelijte sve zajedno s preostalim bujonom od kuvanja, dodajte piter od kikirkija, pa šargarepe i slatki krompir isečen na kocke. Nastavite sve zajedno da luvate na umerenoj temperaturi dok povrće ne omekša – otprilike 10 do 15 minuta. 6. Na kraju u lonac vratite termički obrađenu junetinu. Sve dobro promešajte, začinite po želji i poslužite uz kuvani pirinač.
Prijatno!