Marijam Gani (42)

EVO KAKO ŽIVI ĆERKA PREDSEDNIKA AVGANISTANA: Hidžab ne nosi, muža nema, slobodno šeta Njujorkom!(FOTO)

Dok žene u Avganistanu ne smeju na ulicu da izađu, ona živi boemskim životom u centru Njujorka

Objavljeno: 20.08.2021. 18:22h 18:25h
Autor:
Foto: Profimedia

Dok žene u Avganistanu strahuju od povratka talibanske vladavine, ćerka odbeglog/prognanog predsednika Ašraga Ganija (74), Marijam Gani ima 42 godine živi u Njujorku kao slobodni umetnik.

Marijam uživa u svom bemskom životu, oblači se kao svaka moderna žena 21. veka, živi svom stanu u potkrovlju u Bruklinu, piše Nypost.com

Njen otac, predsednik Avganistana, iskrao se u nedelju iz predsedničke palate sa svojim najužim krugom poverenika i četiri vozila i helikopterom punim gotovine. Njegovo odredište nije odmah otkriveno, mada neki sugerišu da se nalazi u jednoj od susednih država, poput Uzbekistana ili Tadžikistana.

Ašrag Gani tvrdi da je napustio zemlju kako bi spasao stanovništvo Avganistana: "Da sam ostao, nebrojeni moji zemljaci bi bili ubijeni, a Kabul bi se usočio sa uništenjem i pretvorio se u ruševine."

foto: Profimedia

Političari i stručnjaci, pak, tvrde da kako je predsednik svoj narod ostavio na cedilu.

Njegova ćerka, Marijam je na svom instagram profilu u ponedeljak napisala kako je ljuta i kako tuguje i plaši se za porodicu, prijatelje i kolege u Avganistanu, te kako grozničavo radi da učini sve što je u njenoj moći."

Marijam je rođena u Bruklinu, odrasla u predgrađu Merilenda, a svoju umetničku i nastavničku karijeru gradi u Njujorku. Njeni radovi su se pojavljivali u nekim najpoznatijim muzejima sveta, uključujući MOMA u Njujorku i Tejt galeriju u Londonu.

foto: Profimedia

Pre nego što se 2001. godine vratio u Avganistan, Ašrag Gani, akademik koji je doktorirao na njujorškom univerzitetu radio je za UN, kao i u Svetskoj banci. Njegova supruga Rula Gani, rodom iz Libana, odgajala je sa njim dvoje dece, Marijam i Tareka, u Merilendu.

Iako Marijam prijatelji opisuju kao "feministkinju i aktivistkinju", ona nije u pomenutoj objavi spomenula muku sa kojom se suočava stanovništvo Avganistana. Međutim, ona je organizovala sakupljanje novca za stanovnike zemlje iz koje je njen otac pobegao glavom bez obzira.