REČ NUTRICIONISTE

SADRŽI NEVEROVATNU KOLIČINU VITAMINA I MINERALA: A da li znate koje je grožđe zdravije, crno ili belo?

I belo i crno grožđe smatra se zdravim, ali ako ste se ikada zapitali da li je jedno zdravije od drugog, imamo odgovor

Objavljeno: 10.08.2021. 21:49h 21:52h
Autor:
Foto: Shutterstock

Najpre da kažemo, obe vrste ovog voća usporavaju starenje, dobro utiču na kožu, sadrže dosta vlakana zbog čega dobro utiču na varenje, pune su vitamina i sjajne za imunitet. Takođe, pomažu u stabilizaciji šećera u krvi, a sve ove dobre efekte imaju zahvaljujući jednom ključnom sastojku – resveratrolu.

A jedina razlika između crnog i belog grožđa je to što crno sadrži dosta više resveratrola.

Međutim, to ipak ne znači da treba da jedete samo crno grožđe, a na belo zaboravite.

Prvo, ideja nije da unesete što više resveratrola, a drugo, belo grožđe sadrži jednu komponentu koje u crnom uopšte nema – reč je o katehinima.

foto: Shutterstock

Katehini su veoma moćni antioksidanti koji imaju jako antizapaljensko dejstvo. Ne samo što čiste kožu i vraćaju joj sjaj, već rade i protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija u telu i čiste creva.

Dakle, da rezimiramo – crno grožđe sadrži više resveratrola, ali belo sadrži katehin, tako da jedno grožđe ne može da zameni drugo jer imaju različite efekte, te stoga treba jesti obe vrste.