Sastojci:
5 kg paprike po izboru
150 g soli
150 g šećera
100 ml ulja
400 ml sirćeta ( alkoholno od 9% )
1,2l vode
4 g konzervansa
2 glavice belog luka
1 veza peršuna
Priprema: Papriku oprati pa iseći na filete. Veće prepoloviti, ili iseći na 4 dela. Staviti filete u neku posudu koja ima poklopac.
Napraviti preliv. So, šećer, ulje, sirće, vodu i konzervans pomešati pa preliti svu papriku. Staviti poklopac i ostaviti 24h da odstoji i paprika omekša.
U toku 24h povremeno posudu prodrmati, možete je i otvoriti, pa obrnuti papriku kako bi sva omekšala.
Ukoliko neka i ne omekša nije strašno, kada poslažete u tegle i zalijete tečnošću koja je preostala potpuno će otpustiti. Taman toliko da omekša, ali da ne bude onako premekana. Što bi rekli – kakava je? Taman.
Tegle sterislisati 10 minuta u rerni na 100 stepeni. Poslagati filete paprike, dobro ih nagurati, da ima što manje vazduha. U toku slaganja fileta posipati seckati belim lukom i peršunovim listom. Kada napunite tegle zalijte ih sokom od preliva i paprike koji je preostao.
Sačekajte malo da paprika upije, pa ako treba dodajte još malo. Zatvorite tegle i ostavite na tamno i suvo mesto do zime. Prijatno!
Uživaćete tokom cele jeseni i zime