Takozvana pita bez gornje kore, odnosno tart, odskora je omiljena poslastica i na našim prostorima. Tart je idealan za kreacije, spajanje ukusa i veoma je dekorativan. Može se praviti kao slana delicija ili slatka, i veoma je zgodna kao desert, bilo za porodični ručak ili posluženje za goste, za svakodnevne i posebne prilike. Iskoristite sezonu kajsija i napravite svoj prvi tart, ukoliko to još niste.
Sastojci:
Testo:
- 200 g brašna
- 100 g hladnog putera
- ¼ kašičice soli
- ¼ dl vode
Nadev:
- 450 g tvrđih očišćenih kajsija
- 200 g šećera
- 50 g putera
- sok od ½ limuna
- sok od 1 pomorandže
- kora od jedne pomorandže
- slatka pavlaka (po želji)
Istorija gastronomije kaže da je tart nastao u 18. veku, u Egiptu, kao brzi kolač, ali današnji izgled vezuje se za Francusku, te se smatra njihovim kulinarskim delom.