poslastica san snova
TORTA OD KOKOSA I BELE ČOKOLADE: Bela kremasta lepotica koja će vas osvojiti zauvek! (RECEPT)
Kombinacija kokosa i bele čokolade osvojiće vaša nepca
Objavljeno: 23.05.2021. 15:15h
Autor:
Autor:
Sastojci za biksvit:
- 275 grama oštrog brašna
- 100 grama kokosovog brašna
- 200 grama šećera
- 1 vanilin šećer (ili 2 male kašičice ekstrakta od vanile)
- 170 grama maslaca
- 5 belanaca
- 120 ml kisele pavlake
- 240 ml kokosovog mlijeka
- 2 kašičice praška za pecivo
- pola kašičice sode za pečenje
- prstohvat soli
Sastojci za kremu:
- 5 žumanaca
- 2 velike kašike šećera
- 500 grama bele čokolade
- 250 ml slatke pavlake
Dodatak:
- kokos za ukrašavanje
Priprema:
- Svi sastojci za biskvit moraju biti sobne temperature pa maslac, belanca i kiselu pavlaku izvadite iz frižidera 40-tak minuta ranije.
- Odvojite belanca od žutanaca.
- Sa strane u jednoj posudi prosejte oštro brašno s praškom i sodom bikarbonom, dodajte so i kokosovo brašno pa sve zajedno promešajte.
- U drugu posudu za miksanje stavite šećer, vanilin ili ekstrakt i maslac pa mutite na najjačoj brzini oko dva minuta dok ne dobijete glatku kremastu smesu.
- Zatim s rubova posude špatulom sastružite smesu kako biste sve dohvatili mikserom.
- Malo po malo dodajite belanca u smesu i nakon svakog dodavanja dobro umutite.
- Zatim, ubacite i kiselu pavlaku i izmiksajte.
- Smanjite brzinu i naizmenično u smesu dodajite suve sastojke (mešavina brašna i kokosa) i kokosovo mleko.
- Mutite na laganoj brzini dok ne potrošite sve sastojke i ne dobijete kompaktnu smesu.
- Pripremite dva okrugla kalupa iste veličine, te ih premažite s malo maslaca i posipajte hlebnim mrvicama.
- Podelite smesu u dva kalupa i pecite 20 minuta na 180 Celzijusa.
- Kada se kore ispeku ostavite da se u potpunosti ohlade u kalupu.
- Tada možete filovati.
- Počnite s pripremom kreme. Žumanca pomešajte sa šećerom i kuvajte na pari između 5 do 10 minuta uz stalno mešanje kako smesa ne bi prijanula za posudu.
- Kada sklonite s vatre, još malo mešajte kremu dok u nju ne uđe hladniji vazduh i ne rashladi ih.
- Belu čokoladu nastrugajte i stavite u posudu.
- Zagrejte slatku pavlaku do ključanja i odmah prelijte preko čokolade.
- Mešajte čokoladu dok se u potpunosti ne otopi i sedini s pavlakom.
- Tada u smesu dodajte i skuvana žumanca, sve dobro promešajte špatulom i ostavite da se ohladi.
- Prekrijte posudu plastičnom folijom.
- Kad je krema hladna, (otprilike nakon sat-dva stajanja), filujte tortu.
- Na prvu koru stavite polovinu kreme i ravnomerno premažite prema rubovima.
- Položite drugu koru preko kreme i samo lagano pritisnite s dlanovima kako biste je malo stisnuli.
- Drugi deo kreme razmažite po vrhu torte i spuštajte špatulom preko rubova skroz do dna torte dok je celu ne premažete.
- Na kraju pospite kokos preko nje i stavite je u frižider da se ohladi.
( Stil/Zadovoljna.hr )