Morate da probate

KROFNE BEZ KVASCA SA JOGURTOM: Novi omiljeni recept za čuveno sprsko testo!

Čašom vadite krofne, a u sredini rupu čepom

Objavljeno: 13.05.2021. 14:35h
Autor:
Foto: Shutterstock

Potrebno je: 400 g brašna, 250 ml jogurta, jaje, 100 g šećera, 50 g suvog grožđa, prstohvat soli, 1,5 kašičica sode bikarbone, 1,5 kašičica praška za pecivo, 200 ml suncokretovog ulja.

Još: 500 ml ulja za prženje, 100 g šećera.

Priprema: Mikserom umutite jaje sa šećerom. Kada posvetli dodajte ulje i još malo mešajte. Ulijte jogurt i dodajte sitno iseckano suvo grožđe, pa sve sjedinite. Na kraju naizmenično u smesu dodajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Testo prebacite na radnu površinu, koju ste dobro posuli brašnom, pa ga rukom lagano premesite da bi postalo mekano, ali kompaktno i glatko. Ako vam se učini da je previše meko, dodajte malo brašna.

Čašom vadite krofne, a u sredini rupu čepom.

Rastanjite ga oklagijom na debljinu od jednog centimetra. Vadite čašom krofne, a u sredini svake napravite rupicu manjim okruglim predmetom. Formirane krofne odlažite na pobrašnjavljenu površinu, a ostatak testa premesite i napravite još njih. U dubljem tiganju ili šerpi zagrejte ulje, pa pržite krofne s obe strane, dok lepo ne porumene. Budite oprezni sa uljem - ne sme biti prevruće, da krofne ne bi prebrzo dobile boju spolja, a iznutra ostale nepečene.

Takođe, ne sme biti ni previše zagrejano, da krofne ne bi upile mnogo ulja. Pečene krofne vadite šupljikavom kašikom i stavljajte na papirni ubrus, pa ih, dok su tople, uvaljajte u šećer.