Divni posni kolačići

HILANDARSKE GURABIJE: Skromni slatkiš perfektnog ukusa! Što duže stoje, sve su lepše i mekše! (RECEPT)

Monasi na hilandaru hrane se jednostavno, a njihov jelovnik i dalje čine autentična srpska jela koja datiraju iz srednjeg veka

Objavljeno: 25.03.2021. 10:52h
Autor:
Foto: Shutterstock

Hilandarska monaška trpeza je sastavljena od autentičnih srpskih srednjovekovnih jela. Ishrana monaha u manastiru je skromna i prilagođena je potrebama čoveka.

Ovi kolačići se pripremaju za posebne prilike, u vreme praznika, a recept je veoma jednostavan:

Sastojci: 300 g margarina, 150 g šećera, 250 g meda, 1 kg brašna.

Priprema: Umutite 300 grama margarina penasto, pa dodajte 150 grama šećera, 250 g dobrog meda, sve dobro umešajte i na kraju dodajte brašno (malo manje od kilograma). Mesite dok ne dobijete glatko testo.

Kad bude gotovo na dasci ga razvaljajte u štangle, pa ih secite na pođednake komadiće.

Od svakog komadića, među dlanovima, napravite lopticu koju treba pritiskom palca spljoštiti. Pecite na umerenoj temperaturi.

Gurabije su za jelo dobre tek kad odstoje nekoliko dana.