„Najbolji sendvič na svetu“, kako Portugalci tepaju Francesinhi, potiče iz Porta.
Često dolazi na sto s krompirićima i prženim jajem na vrhu. Postoje i varijacije s pečurkama, piletinom i raznim povrćem. Francesinha se ne jede s nogu, nego predstavlja ozbiljan obrok od kojeg ćete dugo biti siti. Navodno je kao inspiracija za pripremu poslužio čuveni francuski sendvič croque-monsieur, u kojem su uživali mnogi portugalski migranti.
Sastojci za Francesinhu:
- 2 kriške hleba
- 1 tanki juneći odrezak
- 1 sveža kobasica
- 1 sušena svinjska kobasica
- 2 kriške šunke
- 5 kriški sira
- 1 jaje
Umak:
- 1 kašičica maslinovog ulja
- 1 kašičica svinjske masti
- 1 mali luk
- 2 češnja belog luka
- 1 lovorov list
- 250 g pelata
- 400 ml goveđeg bujona
- 1 dl vina
- 500 ml svetlog piva
- 1 ljuta papričica
- 2 kašičice sosa Vorčester
- so, crni biber
Mala Portugalka i nije tako mala: ispod naizgled neugledne spoljašnjosti kriju se slojevi ukusi: tostirani hleb, junetina ili svinjetina, kobasice, šunka i sir preliveni su sosom od paradajza i piva...