NAJBOLJI RECEPT

DOMAĆE KROFNE: Mekše i SAVRŠENIJE NISTE nikada PROBALI! (RECEPT)

Donosimo vam recept za testo koje će razveseliti celu porodicu

Objavljeno: 23.02.2021. 15:04h 15:32h
Autor:
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg brašna (tip 400 meko)
  • 600 ml mleka
  • 1 pakovanje kvasca (50 g)
  • 3 ravne kašike masti (ili zejtina)
  • 4 ravne kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice šećera za kvasac
  • 2 žumanca

POGAČICE SA ČVARCIMA: Zaboravljeni recept iz NARODNOG KUVARA! (VIDEO)

foto: Shutterstock

Priprema:

  • U mlako mleko (600 ml) izdrobite kvasac, stavite 2 kašičice šećera i ostavite da nadođe.
  • Za to vreme, u većoj vanglici, umutite 2 žumanca, dodajte mast ili ulje, šećer, so pa na kraju dodajte i nadošli kvasac.
  • Sve umešajte pa postepeno dodajite brašno i mutite.
  • Zamesite testo srednje mekoće (važno da se ne lepi za ruke i radnu površinu).
  • Zatim umešeno testo ostavite da odmori 20-30 minuta.
  • Posle 30-ak minuta testo ponovo malo premesite bez dodavanja brašna i rastanjite na debljinu manju od 1 cm (od prilike 7-8 mm).
  • Čašom vadite krofne, pa ostavite da odstoje sa svake strane po 5 minuta. Za to vreme zagrejte ulje na umerenoj temperaturi.
  • Pre prženja krofne još malo blago rastanjite oklagijom i ostavite da malo odmore.
  • Kada se krofne stavljaju u ulje bitno je da ona strana koja je bila na stolu sada bude gore.

Gotove krofne uvaljatjte u prah šećer i poslužiti tople.