BOŽANSKI DESERT

Poslastica koja je lepa kao glumica po kojoj nosi ime: Greta Garbo torta obara s nogu!(RECEPT)

Priča kaže da je torta Greta Garbo, koja nosi ime jedne od najlepših glumica ikada, nastala u Budimpešti, po recepturi jedne od najčuvenijih i nasjtarijih poslastičarnica u gradu.

Objavljeno: 01.02.2021. 21:21h
Autor:
Foto: Profimedia

Tri fenomenalna fila koja presecaju korice, puno oraha i čokolade, dovoljni su da znate da imate posla sa jednom starinskom i bogatom tortom.

Potrebni sastojci:

Kore:

  • 12 belanaca
  • 12 kašike šećera
  • 4 kašike brašna
  • 300 mlevenih oraha

Prvi fil:

  • 120 g šećera
  • 50 g putera ili margarina

Drugi fil:

Treći fil:

  • 12 žumanaca
  • 8 kašika šećera
  • 1 dcl mleka
  • 2 vanilin šećera
  • 250 g putera ili margarina

Priprema:

Kore:

Belanca i šećer umutite u čvrst sneg, pa dodajte brašno i mlevene orahe lagano mešajući kašikom. Od smese peći 1 koru u velikoj tepsiji od rerne, na 180 stepeni od 20 do 25 minuta. Pečenu koru ohladiti i podeliti na 3 jednaka dela.

Prvi fil:

Šećer staviti u šerpu na tihoj vatri da se topi i kad je postane smeđe boje dodati u njega puter i mešati dok ne postane glatka karamel masa. Sa tom vrućom masom tanko premazati kore.

Drugi fil:

Od čokolade i putera napraviti glazuru i kad se glazura malo prohladi, namazati je na sve tri kore preko karamele i ostavite da se čokolada stegne.

Treći fil:

Kuvati na pari žumanca, šećer i mleko dok se ne zgusne. U ohlađeno dodati umućeni puter i sve dobro zajedno izmiksati. Filom mažite sve tri pripremljene kore

Tortu ukrasite rastopljenom čokoladom ili pospite mevenim orasima.

(Stil.kurir.rs)