tradicionalni kolač iz nemačke
Štolen, nemački božićni kolač: Slatki, mirisni, mekani hleb sa suvim voćem ulepšaće vašu prazničnu trpezu! (RECEPT)
Donosimo vam recept za tradicionalni nemački Božićni kolač, sa finim kvasnim testom i puno kandiranog voća
Objavljeno: 07.01.2021. 10:21h
Autor:
Autor:
Sastojci:
- 500 g brašna
- 300 g suvog voća (suvo grožđe, kajsije, urme, smokve, trešnje, napravite miks koji vam se dopada)
- 100 g orašastih plodova (bademi i orasi)
- 100 g kandiranih citrusa
- 300 g putera
- 200 ml svežeg mleka
- 150 g šećera u prahu
- 50 g meda 50 ml brendija
- 1 supena kašika mešavine začina (đumbir, kardamon, karanfilić i vanila)
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 prstohvat soli
Badnjača: Ova pogača bi trebalo večeras da bude na svakoj sprskoj trpezi! (RECEPT)
Priprema:
- Suvo voće sitno isecite i prelijte brendijem.
- Nakon toga, ostavite na nekoliko sati da odstoji.
- Mleko ugrejte i dodajte 1-2 supene kašike od brašna, med i kvasac i ostavite da se "aktivira" na toplom.
- Preostalo brašno prosejte, pa dodajte so i začine.
- U centru napravite udubljenje u koje sipajte mleko sa kvascem.
- Puter isecite na kockice i stavite oko udubljenja.
- Mesite dok se ne dobije glatko testo, postepeno dodajte isečene orašaste plodove i suvo voće odeđeno iz tečnosti.
- Kad se testo udvostruči, još jednom ga premesite.
- Oblikujte kao štolen i stavite u pleh obložen papirom za pečenje.
-
Ostavite da nadođe još 1 sat, pa pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Ako je potrebno štolen pokrijte aluminijumskom folijom za vreme pečenja da ne izgori.
-
Gotov štolen premažite rastopljenim maslacem dok je još topao i obilno pospite šećerom u prahu.
Čokoladna babka: Poljski praznični kolač! (RECEPT)
( stil/bonapeti.rs )