Predivna, dekorativna, mirisna i preukusna
Kraljevska pogača: Savršena za svaki praznik! (RECEPT)
Osvojiće vas i izgledom i ukusom
Autor:
Sastojci: 600 ml tople vode, 10 g suvog kvasca, 1 kašika šećera, 3 - 4 kašike ulja, 1 kašika soli, 1 kg brašna za testo i još malo brašna da se premesi, 60 g maslaca ili margarina.
Premaz: žumance i 1 kašika mleka.
Ako pravite posnu pogaču, koristite margarin umesto maslaca i ne premazujte žumancetom na kraju, već otopljenim margarinom.
Priprema: U toplu vodu staviti šećer, kvasac i malo brašna pa izmutiti. Dodati još brašna pa opet izmešati. Dodati još malo, zatim i 2 kašike ulja i so, pa opet sve dobro izraditi varjačom. Brašno postepeno dodavati pa umesiti testo.
Dodati 1 – 2 kašike ulja, premesiti testo na radnoj površini, vratiti u posudu u kojoj ste mesili, pokriti krpom pa ostaviti sat vremena testo, da nadođe.
Nadošlo testo uz malo brašna blago premesiti pa podeliti na 4 dela. 3 dela podeliti još na po 4 dela, a četvrti deo na 5. Svaki taj sad mali deo oblikovati u lopticu.
8 loptica razvlačimo u krug, pa sečemo na pola. Sada tu polovinu isečemo vodoravno, na crtice, a na pola namažemo maslac ili margarin pa uvijemo kao kornetić (najbolje pogledati u videu na kraju teksta).
Dobili smo 16 kornetića koje poslažemo u pleh u krug. 4 jufkice razvučemo u krug pa naslažemo jednu na drugu a između mažemo maslac. Isečemo zatim na 8 trouglova i njih poslažemo u krug, preko kornetića, tako da su špicevi između dva korneta.
Isto ponovimo sa još 4 loptice, tako da nam preostane jedna. Tu jednu razvučemo u mali krug, zasečemo do pola i uvijemo u ružicu (pogledajte video) koju stavimo u sredinu pogače. Ostavimo malo da nadođe dok čekamo da se rerna zagreje.
Na krjau premažemo pogaču umućenim žumancetom i mlekom (ili otopljenim margarinom ako je posna) i dekorišemo po želji. Pečemo na 200 stepeni 45 minuta, zavisno od rerne.