Lagana jela
3 posna jela od kuvanog žita: Za dijetu, zdrav život i ukusan obrok! (RECEPTI)
Ako vam pretekne kuvane pšenice od slavskog žita, iskoristite je na ovaj način
Autor:
Slavski običaji nalažu da se za slavu kuva žito i služi slatko sa orasima i medom. Orginalan recept je da se na pola kilograma skuvane pšenice, stavi pola kilograma oraha i još toliko šećera.
Međutim, pošto ove godine slavu slavimo isključivo u porodičnom okruženju, velika količina slavskog žita nam nije potrebna.
Spremite manju činijicu žita i poslužite porodicu a ostatak iskoristite u jednom od ova tri recepta:
Slatka pšenica sa jabukama
Kuvanu pšenicu iscedite dodajte joj umućenu slatku posnu pavlaku i kockice kisele jabuke. Desert dobro ohladite i služite u čašama.
Salata od pšenice
Sastojci: 300 g pšenice; 1,5 šolja seckanog peršuna; 1/2 šolje seckanih listova nane; 1 glavica luka isečena na kolutove; 1 paradajz; nekoliko listova zelene salate; 1/4 šolje limunovog soka; 1/4 šolje maslinovog ulja; 1/2 kašičice soli; biber.
Priprema: Skuvanu i prohlađenu pšenicu izmešajte sa ostalim sastojcima i pred vama je zdrava i hranljiva posna salata.
Varivo sa pšenicom
Potrebno je: 1 kg pšenice; 250 gr kukuruza; 250 gr pasulja; 200 gr ječma; voda; so.
Priprema: Pšenicu, ječam, kukuruz i pasulj preliti vodom i ostaviti da prenoći. Narednog dana naliti svežu vodu (za 2 cm da pređe preko materijala) i na smanjenoj temperaturi kuvati 2-2,5 sata. Dodati so, promešati i služiti.
Brojna istraživanja kažu da je redovno konzumiranje kuvane pšenice može da deluje preventivno na pojedina zdravstvena stanja, poput opstipacije, hemoroida i raka debelog creva.
Post je idealna prilika da isprobate sve recepte vezane za pšenicu. Osim izuzetno ukusnog obroka, svom telu ćete priuštiti i beta karotenom, vitamin E, kalcijum, magnezijum, fosfor i gvožđe.